Ιαν 24 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Κίνδυνος για τους άνδρες τα χημικά που χύνονται στα ποτάμια

Κάτω από: ΕΡΕΥΝΑ

Επιστημονική έρευνα αποδεικνύει πώς μια ομάδα χημικών ουσιών, που μπορούν να βρεθούν στο νερό των ποταμών, μπλοκάρουν την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και αποτελούν εν δυνάμει πηγή κινδύνων για τη γονιμότητα των ψαριών, των ζώων και των ανθρώπων.

 

Η έρευνα που έγινε από τα βρετανικά πανεπιστήμια Μπρουνέλ, Έξετερ και Ρίντινγκ, καθώς και το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας, εντόπισε για πρώτη φορά μια νέα ομάδα χημικών ουσιών που δρουν ως “αντιανδρογόνα”, δηλαδή εμποδίζουν τη λειτουργία της ανδρικής ορμόνης, προκαλώντας ανδρική υπογονιμότητα. Μερικές από αυτές τις ουσίες περιέχονται σε αντισυλληπτικά χάπια, σε αντικαρκινικά και άλλα φάρμακα, σε παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Μέσω των αποχετευτικών συστημάτων οι ουσίες αυτές μπορούν να εισέλθουν στα ποτάμια, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση θηλυκών χαρακτηριστικών στα αρσενικά ψάρια. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα οδήγησαν μέχρι και σε αλλαγή φύλου μερικών αρσενικών ψαριών.
Η μελέτη εντόπισε την ομάδα των χημικών ουσιών μελετώντας τα ψάρια των βρετανικών ποταμών, δεν έχει όμως βεβαιώσει την ακριβή προέλευση αυτών των χημικών, κάτι που πρόκειται να κάνει σε επόμενη έρευνα. Το βέβαιο είναι, όπως αναφέρεται, ότι μια πολύ ευρύτερη γκάμα χημικών ουσιών (από πολλές διαφορετικές πηγές), από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες, εμπλέκεται στην αναστάτωση της ορμονικής λειτουργίας των ψαριών. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα κινδύνων και για τη υπογονιμότητα των ανδρών. 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση