Ιαν 24 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ανεβαίνει η στάθμη των ωκεανών

 nyunderwater-98.jpg

Δυσμενέστερες, συγκριτικά με αυτές που έχουν προβλεφθεί, είναι οι εκτιμήσεις ομάδας ειδικών σχετικά με την άνοδο της στάθμης των ωκεανών για τα επόμενα 100 χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των νεότερων εργασιών, εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί κατά ένα μέτρο σε σχέση με τη σημερινή. Δηλαδή, κατά τρεις φορές περισσότερο από την αύξηση που έχει προβλέψει η διακυβερνητική επιτροπή για την αλλαγή του κλίματος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Niels Bohr του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σε συνεργασία με ειδικούς από τη Βρετανία και τη Φινλανδία. Αποδεχόμενοι ότι κατά τον επόμενο αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξης των τριών βαθμών, κατάφεραν με τη μέθοδό τους να υπολογίσουν ότι η αύξηση στη στάθμη θα κυμανθεί μεταξύ 0,9 και 1,3 μέτρων. Μια τέτοια άνοδος της στάθμης θα σημάνει το λιώσιμο των πάγων πολύ πιο σύντομα απ? ό,τι έχει προβλεφθεί μέχρι σήμερα.

Αλλωστε, επισημαίνουν ότι έχει ήδη διαπιστωθεί κάτι ανάλογο, δηλαδή ότι οι πάγοι αντιδρούν πολύ πιο γρήγορα στην αύξηση της θερμοκρασίας συγκριτικά με ό,τι αποδέχονταν οι ειδικοί τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό πιστοποιείται και από σχετικές μελέτες για την εποχή των παγετώνων. Αναφέρουν ότι όταν η εποχή αυτή τελείωσε 11.700 χρόνια πριν, οι πάγοι έλιωναν τόσο γρήγορα ώστε προκαλούσαν ετήσια άνοδο της στάθμης κατά 11 χιλιοστά, μέγεθος που ισοδυναμεί με περίπου ένα μέτρο τον αιώνα.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά οι ειδικοί ακολούθησαν διαφορετική τακτική από αυτή που έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα. Ετσι για τις εκτιμήσεις τους αντί να βασισθούν στο μελλοντικό λιώσιμο των πάγων, δέχτηκαν τα συμπεράσματα που ισχύουν ήδη για το φαινόμενο. Με άλλα λόγια, εδραίωσαν την εργασία τους σε ήδη διαθέσιμα στοιχεία που άντλησαν από όσα πραγματικά γεγονότα συνέβησαν στο παρελθόν. Αιτιολογώντας την επιλογή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι αναζήτησαν την άμεση σχέση ανάμεσα στην παγκόσμια θερμοκρασία και την άνοδο στη στάθμη της θάλασσας πριν από 2.000 χρόνια.

Δύο ήταν οι βασικές πηγές πληροφόρησής τους: οι ομόκεντροι κύκλοι στους κορμούς των δένδρων και ο πυρήνας των πάγων. Βασιζόμενοι στα στοιχεία αυτά κατόρθωσαν να υπολογίσουν τη θερμοκρασία που επικρατούσε τότε σε παγκόσμια κλίμακα, στοιχείο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σχετικά με την άνοδο της στάθμης αναφέρεται ότι εδώ και 300 χρόνια πραγματοποιούνται μετρήσεις σε διάφορα σημεία της υφηλίου. Επίσης, για το ίδιο ζήτημα υπάρχουν και αξιοποιήσιμα ιστορικά στοιχεία.

Επομένως, συσχετίζοντας άμεσα αυτές τις δύο ομάδες δεδομένων, κατέληξαν στη σχέση που συνδέει τη θερμοκρασία με την άνοδο της στάθμης. Μεταξύ των άλλων συμπέραναν ότι κατά το 12ο αιώνα επικρατούσε θερμή περίοδος, που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά 20 εκατοστά υψηλότερα συγκριτικά με το σημερινό επίπεδο. Επίσης συμπέραναν ότι κατά το 18ο αιώνα παρουσιάσθηκε μια «μικρή περίοδος παγετώνων», με τη στάθμη της θάλασσας να υποχωρεί κατά 25 εκατοστά σε σχέση με την τωρινή στάθμη.

Συγκριτικά με τα αποτελέσματα αυτά, η διακυβερνητική επιτροπή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά τον επόμενο αιώνα αναμένεται να είναι της τάξης των 2-4 βαθμών από τη σημερινή. Ωστόσο, προβλέπεται ότι οι ωκεανοί θα θερμανθούν λιγότερο απ? ό,τι η ατμόσφαιρα. Επομένως θα είναι μικρότερο και το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.

 

ΠΡΟΥΚΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

e-tipos.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση