Ιαν 20 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση για τον Βασίλη Τσιτσάνη

Κάτω από: ΕΚΘΕΣEΙΣ

 phpthumb_generated_thumbnailjpg.jpg

Τα εγκαίνια της έκθεσης που διοργανώνει ο δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Β. Τσιτσάνης», πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, ενώ θα ακολουθήσουν παράλληλες εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το χαμό του.

Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση για τον Βασίλη Τσιτσάνη Τρεις χιλιάδες εκθέματα τα οποία θα φιλοξενούνται στο «Μύλο Ματσοπούλου» για δύο μήνες, φέρνουν στο φως στοιχεία και ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, ο οποίος σε δύσκολους καιρούς κατάφερε να προσδώσει στο λαϊκό τραγούδι τη θέση που του αξίζει και το έκανε αποδεκτό σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το υλικό της έκθεσης εμπιστεύθηκε στο δήμο και το Κέντρο Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης» ο Κώστας Χατζηδουλής, ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο λαϊκό τραγούδι και στην ανάδειξη των καλλιτεχνών που το υπηρέτησαν.

Εκτός από τα προσωπικά αντικείμενα του μουσικοσυνθέτη, χειρόγραφα, παρτιτούρες κλπ. υπάρχει επίσης πολύ ανέκδοτο υλικό. Στόχος της δημοτικής αρχής, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, Μιχ. Ταμήλος, είναι να συγκεντρωθεί και αυτό το υλικό προκειμένου να εκτίθεται σε μόνιμη βάση στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η έκθεση μπορεί να αφορά το Βασίλη Τσιτσάνη, όμως, συνυπάρχουν οι συνάδελφοί του συνθέτες, τραγουδιστές, οι απλοί μουσικοί, ακόμα και οι μαγαζάτορες, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται όλα τα σημαντικά γεγονότα, πολιτικά, ιστορικά, οικονομικά, κοινωνικά της περιόδου που έζησε ο Τσιτσάνης και τα οποία καταγράφει ο ίδιος στα τραγούδια του.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Κέντρο Έρευνας έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις προς τιμήν του δημιουργού, οι οποίες θα συνεχιστούν καθ? όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανάμεσα στις οποίες δύο συναυλίες της ορχήστρας «Β. Τσιτσάνης» στην όπερα του Καΐρου και την όπερα της Αλεξάνδρειας, δύο συναυλίες-αφιερώματα κατά τη διάρκεια της έκθεσης στα Τρίκαλα κ.ά.

www.e-enimerosi.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση