Ιαν 18 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Μια «λευκή δίαιτα» θα σώσει τον πλανήτη

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα ρίξουν τη θερμοκρασία με γενετικώς τροποποιημένα φυτά που θα αντανακλούν το ηλιακό φως

Καλλιέργεια με γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι. Επιστήμονες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές με «φυτά-καθρέφτες»

contentsegment_9885613w310_h_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

Στο τραπέζι των ιδεών για τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και ειδικά η αύξηση της θερμοκρασίας έπεσε και μια νέα, ιδιαίτερα πρωτοποριακή. Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν τροποποιήσουμε γενετικώς καρπούς που χρησιμοποιούνται ευρέως στις καλλιέργειες (καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη κ.ά.) ώστε να αντανακλούν πίσω στο Διάστημα μεγάλες ποσότητες του ηλιακού φωτός, η θερμοκρασία του πλανήτη θα μειωθεί σημαντικά. Οι ειδικοί ονόμασαν τη μέθοδο albedo-diet («λευκή δίαιτα», σε ελεύθερη μετάφραση) και αναφέρουν ότι αν τροποποιηθούν γενετικώς οι καλλιέργειες με αυτόν τον τρόπο, η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη είναι πιθανό να μειωθεί ακόμη και κατά δύο βαθμούς Κελσίου.

Είναι γνωστό ότι ο μηχανισμός αντανάκλασης του ηλιακού φωτός του πλανήτη βασιζόταν ως σήμερα στις πολικές περιοχές του πλανήτη. Η αύξηση της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων όμως επιφέρουν το αντίστροφο αποτέλεσμα αφού στις παγωμένες περιοχές απελευθερώνονται όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις ανοικτής θάλασσας η οποία, σε αντίθεση με τους πάγους, απορροφά το ηλιακό φως συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της θερμοκρα σίας. Πρόκειται για το λεγόμενο albedo effect (φαινόμενο λευκαύγειας) και οι ερευνητές θεωρούν ότι τη θέση των πάγων μπορεί να πάρουν οι νέες καλλιέργειες.

Ε πιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ πραγματοποίησαν προσομοιώσεις για να διαπιστώσουν τι θα συνέβαινε αν όλες οι καλλιέργειες στον πλανήτη τροποποιούνταν έτσι ώστε να έχουν αυξημένες ικανότητες αντανάκλασης του ηλιακού φωτός. Αρχικώς οι ερευνητές απογοητεύτηκαν όταν είδαν ότι οι τροποποιημένες καλλιέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν φαίνεται να προσφέρουν αξιοσημείωτη μείωση της θερμοκρασίας. Αναθάρρησαν όμως όταν είδαν ότι σε κάποιες περιοχές η θερμοκρασία είναι πιθανό να μειωθεί ακόμη και δύο βαθμούς Κελσίου. Αυτές που στην προσομοίωση φαίνεται να ευεργετούνται περισσότερο από τα φυτά-καθρέφτες είναι η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική.

«Πρόκειται για μια ιδέα που θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι από όλες τις προτάσεις γεωμηχανικής που έχουν διατυπωθεί, αυτή εδώ είναι πιο αποτελεσματική και χωρίς να εμφανίζει σε πρώτη φάση κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αντιθέτως μάλιστα είναι πιθανό η τροποποίηση να έχει και οφέλη για τους αγρότες αφού μπορεί οι νέες ποικιλίες να είναι πιο αποδοτικές και να αποφέρουν μεγαλύτερες σοδιές» αναφέρει ο Αντι Ριντγουελ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

www.tovima.gr

 


Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση