Ιαν 18 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ο Πάνος Λιγομενίδης νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

Κάτω από: Γενικά

Ο καθηγητής Πάνος Α.Λιγομενίδης είναι ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2009. Η εγκατάστασή του πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Ακαδημίας.
Ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος κατέλαβε τη θέση του Αντιπροέδρου, ο Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Βοκοτόπουλος τη θέση του Γραμματέως επί των Δημοσιευμάτων και ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Κριμπάς τη θέση του Γραμματέως επί των Πρακτικών.
Ο Πάνος Α. Λιγομενίδης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1928. Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1993. Διευθύνει το Γραφείο Ερευνών της Επιστήμης της Πληροφορικής & Ηλεκτρονικής της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ είναι Πρόεδρος του Κέντρου της Ελληνικής Γλώσσας (Υπ. Παιδείας) και της Εταιρείας της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς.
Εργάστηκε στις ΗΠΑ ως ερευνητής της εταιρείας IBM και ως Καθηγητής των Πανεπιστημίων Στάνφορντ, UCLA, Μέριλαντ και του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης. Ήταν Αντιπρόεδρος (Ερευνών) της Caelum Research Corporation, Τεχνικός Σύμβουλος πολλών εταιρειών και Δημόσιων Οργανισμών. Έχει
διακριθεί με πληθώρα τιμητικών διακρίσεων, όπως Distinguished Professor of Electrical Engineering, Outstanding Educator of America, και Ford Foundation Fellow. Έχει αξιόλογο ερευνητικό και εκτεταμένο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο.
Κατά την τελετή της εγκατάστασής του, ο κ. Λιγομενίδης μίλησε με θέμα: «Εγκλειδωμένες κοινωνίες: Με τα μάτια της επιστήμης της πληροφορικής». Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «λόγω της μη-προσαρμογής της Παιδείας στις απαιτήσεις της σύγχρονης ανοιχτής κοινωνίας με την εκρηκτική πληροφόρηση, δεν γίνεται σωστή εφαρμογή της ταχέως αναπτυσσόμενης Τεχνολογίας της Πληροφορικής για την αποτελεσματική εκπαίδευση ατόμων που να είναι ικανά να μετουσιώνουν την πληροφορία σε δυνητική Γνώση. Όμως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Εξαρτάται από εμάς. Είναι ευθύνη όλων μας».
Κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες ταραχές στην Αθήνα, ο νέος πρόεδρος είπε ότι «οι νέοι της εποχής μας διαισθάνονται την ανάγκη για ριζική αναθεώρηση στείρων αντιλήψεων στην Παιδεία και για αλλαγή νοοτροπίας. Το θέμα της ποιότητας στην Παιδεία μας δεν είναι μόνο διαδικαστικό και οικονομικό. Αυτές μπορεί να είναι αναγκαίες αλλά όχι ικανές συνθήκες. Αν, ανάμεσα στο πλήθος των διαμαρτυρόμενων καταστροφικών χαβαλετζήδων που αντιδρούν με αντικοινωνικούς τρόπους, υπάρχουν έστω και δέκα που να έχουν αντιληφθεί την σημασία και τον ρόλο της συλλογικής συνείδησης στις κρίσιμες ώρες των καιρών μας, αυτοί είναι δέκα περισσότεροι από τους πρεσβύτερους γονείς, δασκάλους και κομματικούς πολιτικούς, τους “καλά προσαρμοσμένους υπηρέτες της καθημερινότητας“. Θα πρέπει να τους αφουγκραστούμε και να αποκαταστήσουμε μια νέα σχέση αξιοπιστίας και συνεννόησης, όπως συνέστησε προ ημερών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας: “Προς ποια ανθρωπότητα θέλουμε να κατευθυνθούμε;“”
Ο κ. Λιγομενίδης αναφέρθηκε και στο νέο ηλεκτρονικό κόμβο, που προστίθεται στην ιστοσελίδα www.infoacademy.gr του Γραφείου Ερευνών που διευθύνει στην Ακαδημία Αθηνών, ο οποίος αφορά στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης και στην ενημέρωση για την προληπτική διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της δημόσιας συνεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών ο απερχόμενος Πρόεδρος Κωνσταντίνος Δρακάτος αναφέρθηκε στο έργο των Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης της Ακαδημίας κατά το 2008.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση