Ιαν 14 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

“ΤΕΧΝΗ” Εκδήλωση τιμής στον Γιάννη Ρίτσο

Μπορεί το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου να μην έχει ανακοινώσει ακόμη το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το έτος Ρίτσου, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του, όμως η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία “Τέχνη” φρόντισε και ετοίμασε την πρώτη ίσως εκδήλωση τιμής για το μεγάλο ποιητή.

Στις 8.30 σήμερα το βράδυ στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ο Νικηφόρος Παπανδρέου θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο ο Γιάννης Ρίτσος μεταπλάθει με τη δική του ματιά το μύθο των Ατρειδών στο σημαντικό κύκλο ποιημάτων του που σχηματίζουν τη συλλογή ?Τετάρτη Διάσταση?. Μύθος αιώνιος που απασχόλησε τόσους και τόσους συγγραφείς, φιλόσοφους και εικαστικούς, ερμηνεύτηκε και από τον Ρίτσο με τρόπους που θα παρουσιάσει ο θεατρολόγος Νικηφόρος Παπανδρέου, ενώ τα αποσπάσματα από το ποιητικό κείμενο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Έφη Σταμούλη και Δημήτρης Ναζίρης.
Ο Ρίτσος είναι ένας ποιητής που συνέδεσε τη ζωή του με το έργο του. Ενεργός πολίτης, ακολούθησε τα πολιτικά οράματά του χωρίς πισωγυρίσματα. Ταλαιπωρημένος από σοβαρά προβλήματα υγείας, υπέστη διώξεις για τα φρονήματά του και οδηγήθηκε στην εξορία, αλλά κέρδισε και την αναγνώριση από το μεγάλο κοινό με όχημα κυρίως τη μουσική συνθετών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης. Όμως το έργο του, πελώριο σε όγκο και σημαντικότατο ως ποιητική δημιουργία, ίσως δεν έχει ακόμη μελετηθεί στην έκταση που του αρμόζει.
Γεννημένος στη Μονεμβασιά το 1909, έζησε μία ζωή σημαδεμένη από οικογενειακές τραγωδίες, σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και με μεγάλη δημιουργική ορμή, που τον έκανε να δουλέψει στο θέατρο, να ασχοληθεί με την πολιτική και κυρίως να γράφει διαρκώς. Γνώρισε διεθνή αναγνώριση, διώχθηκε ανελέητα. Έναν χρόνο μετά την πτώση της χούντας ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να ακολουθήσει το 1987 η ανακήρυξή του σε διδάκτορα και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πέθανε το 1990 και η σορός του ενταφιάστηκε στη Μονεμβασιά.
Η πρώτη ποιητική συλλογή με την υπογραφή του κυκλοφόρησε το 1934. Είναι τα ?Τρακτέρ?. Ακολούθησαν δεκάδες άλλες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι συλλογές ?Σονάτα του σεληνόφωτος?, ?Ρωμιοσύνη?, ?Ο τοίχος μέσα στον καθρέφτη?, ενώ ενδεικτικό του ενδιαφέροντός του για την αιωνιότητα των κλασικών μύθων είναι ότι μεταξύ των συλλογών του περιλαμβάνονται τίτλοι όπως ?Χρυσόθεμις?, ?Ορέστης?, ?Φιλοκτήτης?. Ο Ρίτσος έγραψε ακόμη μελέτες και θεατρικά έργα και ασχολήθηκε και με τη μετάφραση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση