Ιαν 14 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Στο έλεος της ζέστης

Οι τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη, όπου ζει σήμερα ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, θα έχουν πληγεί από έλλειψη τροφίμων έως το τέλος του αιώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί μελέτη στο κορυφαίο περιοδικό Science
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 90% για πρωτοφανείς θερμοκρασίες στις περιοχές αυτές μέχρι το 2100. Συγκεκριμένα η μέση θερμοκρασία την περίοδο της σοδειάς πιθανότατα θα υπερβεί τις μέγιστες τιμές που καταγράφηκαν τον περασμένο αιώνα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι πιέσεις που ασκεί η αύξηση της θερμοκρασίας στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα είναι τεράστια, και μάλιστα χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πιέσεις στα αποθέματα νερού» προειδοποιεί ο Ντέιβιντ Μπατίστι του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ο οποίος συνεργάστηκε στη μελέτη με τον Ρόζαμοντ Νέιλορ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα για τους καύσωνες που έπληξαν τρεις περιοχές του πλανήτη τα τελευταία 100 χρόνια, καθώς και σε εκτιμήσεις από 23 υπολογιστικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος, τα οποία αναπτύχθηκαν για λογαριασμό της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Στην τροπική ζώνη, δείχνει η μελέτη, η σοδειά ρυζιού και καλαμποκιού θα έχει μειωθεί έως το τέλος του αιώνα κατά 20 έως 40 τοις εκατό.
Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει δραματική χωρίς τη λήψη μέτρων, δεδομένου ότι ο πληθυσμός των τροπικών και υποτροπικών περιοχών προβλέπεται να έχει διπλασιαστεί στο ίδιο διάστημα.

Η ΕΡΕΥΝΑ 14 Ιανουαρίου 2009

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση