Ιαν 14 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Μπόνους για ανακύκλωση

Νέο σύστημα ανακύκλωσης, που θα παρέχει ένα είδος «επιβράβευσης» του πολίτη, θεσπίζεται με απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Θα είναι συμπληρωματικό με τους μπλε κάδους, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν, ενώ προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων ώστε να μην καταλήγει το περιεχόμενό τους στα… απορριμματοφόρα, όπως ισχύει σήμερα σε σημαντικό ποσοστό.

 

Επειτα από αίτημα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), που είχε αποδεχθεί ο κ. Σουφλιάς τον περασμένο Μάιο, η αυτοδιοίκηση αποκτά το δικαίωμα να δημιουργήσει Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Οπως εξήγησε στην «Ε» ο Γ. Δημόπουλος, αρμόδιος αντιδήμαρχος της Αθήνας, έχουν τοποθετηθεί σε 25 σημεία της πρωτεύουσας μεταλλικά συστήματα, ανάλογα με αυτά που λειτουργούν σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, τα οποία δέχονται υλικά συσκευασίας, όπως κουτάκια αναψυκτικών, φιάλες και χαρτόνια. Από τα υπάρχοντα στοιχεία, σε κάθε «κουτί» συγκεντρώνονται κάθε μήνα 15.000 τόνοι υλικών από περίπου 26.000 πολίτες.

Ο πολίτης ρίχνει τα προς ανακύκλωση υλικά στην ειδική υποδοχή και ο μηχανισμός που υπάρχει στο εσωτερικό του «κουτιού» κάνει την πρώτη επεξεργασία. Ως συμβολική ανταμοιβή, λαμβάνει ένα λεπτό (0,01 ευρώ) για κάθε συσκευασία. Εχει δύο επιλογές: να διαθέσει το ποσό που δικαιούται σε κοινωφελείς σκοπούς ή να παραλάβει ένα εκπτωτικό κουπόνι για αγορές σε συμβεβλημένες επιχειρήσεις.

Στην Αθήνα τέτοια κουτιά έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία, όπως στην Ομόνοια, το Θησείο, τις διασταυρώσεις Κηφισίας-Αλεξάνδρας, Μεσογείων-Κατεχάκη κ.α. Με τη νέα ρύθμιση θα αυξηθούν τα σημεία συγκέντρωσης, ενώ το σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε άλλους πέντε δήμους, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο Κρήτης. Στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Ενισχύονται επίσης για πρώτη φορά οι δήμοι για τη αποκομιδή των υλικών που ρίχνονται στους μπλε κάδους. Η διάθεσή τους γίνεται από το σύστημα «ΕΕΑΑ-Ανακύκλωση», που χρηματοδοτείται από επιχειρήσεις οι οποίες οφείλουν, με βάση τις κοινοτικές οδηγίες, να ανακυκλώνουν τα υλικά συσκευασίας. Δεν υπήρχε όμως κάλυψη για τα λειτουργικά έξοδα και τη μισθοδοσία του προσωπικού αποκομιδής. Με βάση την απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, οι δήμοι θα επιδοτούνται ανάλογα με τις ποσότητες που αποδίδουν στο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για ποσότητες έως 8 κιλά ανά κάτοικο τον χρόνο ο δήμος θα επιδοτείται με 30 ευρώ τον τόνο. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται όσο αυξάνει το ποσοστό της ανακύκλωσης ανά κάτοικο και θα φτάνει έως τα 70 ευρώ τον τόνο. Σήμερα υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο συγκεντρώνονται ποσότητες που αντιστοιχούν σε 20-25 κιλά ανά κάτοικο τον χρόνο και το κόστος αποκομιδής αγγίζει τα 50-60 ευρώ τον τόνο.

Ο κ. Σουφλιάς, που έχει ανακηρύξει το 2009 έτος ανακύκλωσης, διαβεβαίωσε ότι ώς το 2012 οι δήμοι θα ενισχυθούν με 8 εκατ. ευρώ, με στόχο να συγκεντρώνονται μέσω των μπλε κάδων 200.000 τόνοι τον χρόνο. Την περασμένη χρονιά το ποσοστό ανακύκλωσης έφτασε το 25%, μόλις 1% πάνω σε σχέση με το 2007. Η χώρα μας πάντως φιλοδοξεί να φτάσει το 2012 στο 33%, ποσοστό που αντιστοιχεί στον σημερινό ευρωπαϊκό μέσο όρο. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση