Ιαν 14 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ευχάριστα νέα για τους γονείς φέρνει η πρώτη συσκευή εντοπισμού? παιδιών

 roloibigbrother_98.jpg

Είστε από τους γονείς που ιδρώνετε από αγωνία κάθε φορά που ο γιος ή η κόρη σας αποφασίζει να ξεπορτίσει; Σας είναι αδύνατο να ηρεμήσετε μέχρι να επιστρέψει το «βλαστάρι» σας στο σπίτι;

Η βρετανική εταιρία Lok8u έχει τη λύση. Πρόκειται για ένα ρολόι χειρός τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στην ετήσια Εκθεση Ηλεκτρονικών (CES) του Λας Βέγκας. Το Num8 είναι η πρώτη συσκευή εντοπισμού, ειδικά σχεδιασμένη για? υπερπροστατευτικούς γονείς και κοστίζει μόλις 164 ευρώ.

Θυμίζει συνηθισμένο ρολόι, αλλά είναι εξοπλισμένο με ένα τσιπάκι GPS, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί το φορητό σύστημα πλοήγησης Satnav. Ανά πάσα στιγμή καταγράφει την ακριβή τοποθεσία όπου βρίσκεται το παιδί (με απόκλιση τριών μέτρων) και αποστέλλει τα στοιχεία στην ιστοσελίδα του Num8. Σε περίπτωση που η συσκευή αφαιρεθεί το σύστημα τίθεται αμέσως σε συναγερμό και αποστέλλει προειδοποιητικό μήνυμα στο κινητό των γονέων.

«Για το παιδί δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ψηφιακό ρολόι, για το γονιό όμως είναι ένα προϊόν εντοπισμού» λέει ο Στιβ Σάλμον, διευθύνων σύμβουλος της Lok8u, και προσθέτει ότι σκοπός του νέου γκάτζετ είναι να δώσει περισσότερη ελευθερία κι όχι να περιορίσει τα παιδιά ή να προωθήσει την «τεμπέλικη ανατροφή». Σήμερα μόνο το 20% των παιδιών μπορεί να βγει έξω και να απολαύσει ανενόχλητο το παιχνίδι του, προσθέτει. «Η βαθύτερη ελπίδα μου είναι ότι το Νum8 θα βοηθήσει τους γονείς να είναι πιο άνετοι και χαλαροί».

Φυσικά δεν λείπουν και οι επικρίσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία μιας κοινωνίας παρακολούθησης. Να σημειωθεί ότι στη Βρετανία αντιστοιχεί μια κάμερα παρακολούθησης για κάθε 14 κατοίκους. Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια κάμερες -περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου- και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η χώρα οδεύει προς ένα οργουελικό μοντέλο κοινωνίας αυξάνονται.

 

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση