Ιαν 14 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Θεωρία συνδέει τις κλιματικές αλλαγές με το μαγνητικό πεδίο της Γης

Κάτω από: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

13-01-09_263054_1.jpg

Το κλίμα της Γης επηρεάζεται σημαντικά από το μαγνητικό της πεδίο, σύμφωνα με μελέτη Δανών επιστημόνων, που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλα σχόλια στη συζήτηση περί ανθρώπινης παρέμβασης και κλιματικών αλλαγών.

«Τα συμπεράσματα μας δείχνουν μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στην ισχύ του γήινου μαγνητικού πεδίου και το βαθμό καθίζησης στους τροπικούς» ανέφερε ο Μαντς Κνούντσεν, ένας από τους δύο γεωφυσικούς που πραγματοποίησαν τη μελέτη. Ο ίδιος και ο συνεργάτης του, Πίτερ Ρίσαγκερ, συνέκριναν μία αναπαραγωγή του προϊστορικού μαγνητικού πεδίο πριν από 5.000 χρόνια, που κατασκεύασαν χρησιμοποιώντας δεδομένα από σταλαγμίτες και σταλακτίτες από την Κίνα και το Ομάν.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, υποστηρίζουν την αμφιλεγόμενη θεωρία που δημοσιεύτηκε πριν από μια περίπου δεκαετία και ανέφερε ότι το κλίμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κοσμική ακτινοβολία και σωματίδια που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα.

Η θεωρία αυτή, που διατυπώθηκε από τον επίσης Δανό επιστήμονα, Χένρικ Σβένσμαρκ, συνέδεε το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη με το κλίμα του, από τη στιγμή που το πεδίο αυτό ρυθμίζει τον αριθμό των σωματιδίων που θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρα. «Ο μόνος τρόπος για να εξηγήσουμε τη σύνδεση αυτή είναι χρησιμοποιώντας τους ίδιους φυσικούς μηχανισμούς που χρησιμοποίησε ο Σβένσμαρκ» ανέφερε ο Κνούντσεν.

Οι δύο επιστήμονες αναγνωρίζουν τη σημασία του διοξειδίου του άνθρακα στις κλιματικές αλλαγέ, «ωστόσο το κλίμα είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα, και είναι απίθανο να έχουμε μια πλήρη ανάλυση των παραγόντων που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις κλιματικές αλλαγές».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση