Ιαν 09 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Κίνδυνος ερημοποίησης για την Κύπρο

Κάτω από: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Κύπρος διατρέχει κίνδυνο της ερημοποίησης μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, καθώς έχει επιβαρυνθεί από τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με ειδικό.

09-01-09_262691_21.jpg

«Έρευνες προβλέπουν αύξηση της καλοκαιρινής θερμοκρασίας στην ανατολική Μεσόγειο κατά δύο με τέσσερις βαθμούς σε αυτόν τον αιώνα, συγκριτικά με τις ίδιες περιόδους από το 1960 έως το 1990», ανέφερε ο καθηγητής και γεωφυσικός, Μάνφρεντ Λάνγκε, υπεύθυνος του ερευνητικού κέντρου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Νερού στο μη-κυβερνητικό ινστιτούτο της Κύπρου.

«Μέχρι το τέλος του αιώνα, η Κύπρος μπορεί να περιμένει υψηλές θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 35 βαθμούς Κελσίου τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Συνάμα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μειωθούν οι βροχοπτώσεις. Όπως υποστήριξε ο καθηγητής «η Κύπρος θα γίνει περισσότερο σαν το Αμπού Ντάμπι ή άλλες περιοχές που πάσχουν από λειψυδρία».

Σήμερα, η Κύπρος χρησιμοποιεί τη μέθοδο της αφαλάτωσης για να βρει νερό. Το Ινστιτούτο της Κύπρου εξετάζει τη χρήση συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας για την συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πόσιμου νερού μέσω της αφαλάτωσης. Σύμφωνα με τον k. Λάνγκε, «η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο τέτοιου είδους τεχνολογίας που θα μπορούσε να ακολουθηθεί και από άλλες χώρες».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση