Ιαν 08 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Υποστηρικτές της μαφίας στο Facebook

Tο «κοινωνικό δίκτυο» του Facebook φαίνεται πως δεν εξυπηρετεί μόνο το αντάμωμα παλιών φίλων και συμμαθητών. Οι ομάδες υποστηρικτών προσώπων ή οργανώσεων αυξάνονται διαρκώς, δημιουργώντας, κάποιες φορές, προβλήματα ως προς το ιδεολογικό του υπόβαθρο και τον προσανατολισμό τους.

Ο λόγος για την περίπτωση των ομάδων χρηστών του «Facebook social network», που εκθειάζουν το έργο και την προσωπικότητα αρχιμαφιόζων νονών. Επτακόσια μέλη δηλώνουν θαυμαστές τού επικεφαλής της σιτσιλιάνικης μαφίας, του Μπερνάρντο Προβεντσάνο, ο οποίος συνελήφθη το 2006. Διακόσια από αυτά, μάλιστα, ζητούν να αγιοποιηθεί και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τη φράση «Santo subito» (Άγιος αμέσως), αίτημα που αναγραφόταν, τον Απρίλη του 2005 κατά την κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, στα πανό των πιστών.

Οι υποστηρικτές του «ιστορικού» αρχηγού της Κόζα Νόστρα, του Τοτό Ριίνα, αγγίζουν τις 4.500, ενώ ο πιο πρόσφατος διάδοχός του, ο Ματτεο Μεσσινα Ντενάρο (που φέρεται να κινεί σήμερα τα νήματας του μαφιόζικου παρακράτους) έχει προλάβει να «κερδίσει» μόλις 150 φάνς.

Συνολικά, στο Facebook, οι ομάδες χρηστών, που έχουν συσταθεί με κύριο σημείο αναφοράς τη μαφία, ξεπερνούν τις 500. «Δυστυχώς, το κακό εξακολουθεί να σαγηνεύει τους νέους μας. Θα έπρεπε να κινητοποιηθούμε όλοι για να καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα», δήλωσε στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», η Μαρία Φαλκόνε, αδελφή του δικαστικού Τζιοβάννι Φαλκόνε, που δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση από την μαφία.

Το φαινόμενο, πάντως, σχολιάζεται και από τον διεθνή Τύπο. Οι «Τάιμς» του Λονδίνου διερωτώνται «πώς είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται αυτές οι περίεργες ηθικές παράμετροι; Να αφαιρούνται οι φωτογραφίες γυναικών που θηλάζουν και να μένουν στην θέση τους, οι διάφορες σελίδες, που στηρίζουν την επιχείρηση «MAFIA»»;

Σε πολλές περιπτώσεις, τα μέλη του κοινωνικού δικτύου Facebook, με τα σχόλιά τους, επιχειρούν να αμφισβητήσουν και οριστικές καταδικαστικές αποφάσεις σε ισόβια, που εκδόθηκαν σε βάρος των «ανδρών της τιμής». Από το Πάλο Άλτο, στην Καλιφόρνια, οι υπεύθυνοι του συγεκριμένου «social network» του διαδικτύου, δεν θέλησαν -ως τώρα- να τοποθετηθούν και να σχολιάσουν τις αντιδράσεις σχετικά με τις ομάδες μελών που προβάλλουν το μαφιόζικο οργανωμένο έγκλημα. Χιλιάδες άτομα, όμως, στην Ιταλία -και όχι μόνο- υπογράφουν έκκληση να αφαιρεθούν οι «ένοχες σελίδες», που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ανεξέλεγκτη, επικίνδυνη μόδα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση