Ιαν 06 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Απατηλά «προϊόντα αποτοξίνωσης»…

BBC

Οι ημέρες των γιορτών πέρασαν. Είναι μάλλον βέβαιο ότι το παρακάνατε με ποτά, φαγητά και ξενύχτια και νομίζετε ότι τώρα λαμβάνοντας ένα χάπι, καταναλώνοντας ένα ειδικό αφέψημα ή ακολουθώντας μία ειδική διατροφή, θα σβήσετε τις παρασπονδίες και θα απαλλάξετε τον οργανισμό σας από τις βλαβερές τοξίνες. Λάθος, λένε Βρετανοί επιστήμονες, που αφού μελέτησαν το θέμα επισημαίνουν ότι δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τέτοιου είδους προϊόντα για την «αποτοξίνωση του οργανισμού» έχουν το παραμικρό αποτέλεσμα.

Οι επιστήμονες της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Sense About Science αξιολόγησαν 15 διαφορετικά προϊόντα, από εμφιαλωμένο νερό έως καθαριστικές κρέμες προσώπου και συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται κατά κύριο λόγο στη Βρετανία, και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν καμία δράση. Κατά συνέπεια ο οργανισμός σας θα αποτοξινωθεί εξίσου αποτελεσματικά αν μετά τις υπερβολές της εορταστικής περιόδου ακολουθήσετε υγιεινή διατροφή και κοιμηθείτε αρκετές ώρες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τριακόσιους επιστήμονες του δικτύου Voice of Young Science που ξεκίνησαν εκστρατεία για να αποκαλύψουν όλους τους «ψευτοεπιστημονικούς» ισχυρισμούς, όταν, δηλαδή, οι εταιρείες χρησιμοποιούν για την προβολή προϊόντων τους εκφράσεις που θυμίζουν μεν επιστημονικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις χωρίς, ωστόσο, στην πραγματικότητα να σημαίνουν απολύτως τίποτα. Ετσι ζήτησαν από τις εταιρείες που παράγουν βιταμίνες, σαμπουάν, επιθέματα ακόμα και μία «βούρτσα αποτοξίνωσης» να παρουσιάσουν τις έρευνες και τα αποτελέσματα που επαληθεύουν ότι τα προϊόντα τους όντως μπορούν να βοηθήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες.

Οπως διαπιστώθηκε κάθε εταιρεία χρησιμοποιούσε διαφορετικό ορισμό για την «αποτοξίνωση», που σύμφωνα με το Oxford English Dictionary είναι η «απομάκρυνση των τοξικών ουσιών». Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τόσο οι παρασκευαστές των προϊόντων όσο και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που τα εμπορεύονται αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι απλά είχαν «μετονομάσει» διάφορες άσχετες διαδικασίες όπως καθαρισμός ή ακόμα και βούρτσισμα ως αποτοξίνωση.

Ενας ερευνητής μελέτησε την κρέμα αποτοξίνωσης προσώπου Garnier που υποτίθεται ότι «απομακρύνει τις τοξίνες από το δέρμα» και διαπίστωσε ότι η κρέμα απλώς απομάκρυνε τη σκόνη, το μέικ-απ και τα έλαια του δέρματος ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλη κρέμα προσώπου.

Και βλαβερές συνέπειες

Οι ερευνητές, πάντως, επισημαίνουν ότι τα διάφορα προϊόντα αποτοξίνωσης δεν είναι μόνο απατηλά. Κάποια συμπληρώματα διατροφής μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας. Οπως δήλωσε η Αλις Ταφ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, είναι «τουλάχιστον γελοίο να βιώνουμε, κατά κάποιο τρόπο, μία επιστροφή στις μυστικιστικές ιδιότητες κάποιων προϊόντων, ενώ ζούμε στον 21ο αιώνα. Είναι καλό που προέβησαν στις αποκαλύψεις νεαροί ερευνητές ξεσκεπάζοντας τα ψέματα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση