Ιαν 05 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Κάνουν το αντρικό φύλο και… φτερό

Οι άντρες δεν θα… υπάρχουν πια, αν συνεχιστεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με χημικές ουσίες. Ερευνες δείχνουν ότι η εκθήλυνση πολλών οργανισμών έχει ήδη ξεκινήσει θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των αρσενικών.

Φύλο υπό εξαφάνιση είναι το άρρεν, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του βρετανικού ιδρύματος CHEMTrust, η οποία έρχεται, βασιζόμενη σε περίπου 250 επιστημονικές έρευνες από κάθε γωνιά της γης, να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μόλυνση και πιο συγκεκριμένα χημικά προϊόντα εκθηλύνουν τα αρσενικά κάθε είδους, με αποτέλεσμα ψάρια, αμφίβια, πτηνά, ερπετά, θηλαστικά καθώς και άνθρωποι να κινδυνεύουν να χάσουν τον «ανδρισμό» τους.

assets_large_t_420_2181154_type11495.jpg

«Το βασικό αρσενικό σετ εργαλείων απειλείται», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η δρ Γκουίν Λάιονς, συντάκτρια της έκθεσης, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με «τις συνέπειες των ρυπαντικών ουσιών στην αναπαραγωγική υγεία των αρσενικών της άγριας πανίδας».

Απειλή συνιστούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρύτατα διαδεδομένες στο περιβάλλον τεχνητές χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες μπλέκονται στα «πόδια» των ορμονών και απορυθμίζουν το ενδοκρινικό σύστημα των οργανισμών με άκρως θηλυπρεπή αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι επονομαζόμενες φθαλάτες, οι οποίες εμπεριέχονται σε συσκευασίες τροφίμων και σε καλλυντικά, τα επιβραδυντικά φλόγας τα οποία εντοπίζονται σε έπιπλα και ηλεκτρικά είδη και πολλά παρασιτοκτόνα.

Σημειωτέον πως η διαχείριση του 99% των εν λόγω ουσιών δεν έχει υπαχθεί σε επαρκείς κανόνες, όπως παραδέχεται άλλωστε και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το 85% αυτών δε συνοδεύεται καν από οδηγίες ασφαλείας.

Με αυτά και με άλλα, «η εκθήλυνση πλήθους σπονδυλωτών ειδών είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο». Για του λόγου το αληθές, σχεδόν τα μισά ψάρια που κολυμπούν στα ποτάμια της Βρετανίας βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα αλλαγής φύλου. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να διατηρήσουν τον ανδρισμό τους όταν το 75% των εγκαταστάσεων καθαρισμού βοθρολυμάτων της Γηραιάς Αλβιώνας ξεβράζει στο υδάτινο «σπίτι» τους γυναικείες ορμόνες (οι οποίες καταλήγουν εκεί με τη βοήθεια των γυναικείων αντισυλληπτικών) και χημικά.

Στρέφοντας το μικροσκόπιό τους στην ξηρά, οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως οι αλιγάτορες στη Φλόριντα είναι πλέον ανίκανοι να τεκνοποιήσουν, τα ελάφια στην Αλάσκα έχουν μειωμένες σεξουαλικές ορμές, στην Αρκτική έχουν εντοπιστεί ερμαφρόδιτες πολικές αρκούδες, ενώ προβλήματα ανάλογα με τα παραπάνω έχουν παρατηρηθεί σε πάνθηρες, δελφίνια, φώκιες και τρωκτικά.

Η τροφική αλυσίδα συμβάλλει αποφασιστικά στη διάδοση του προβλήματος, με αποτέλεσμα να μη μένει το ίδιο «αρρενωπός» κανένας από τους κρίκους της. «Εάν διακρίνουμε ανωμαλίες στην άγρια φύση, τότε έχουμε λόγους να ανησυχούμε και για τους ανθρώπους», τονίζει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Φλόριντα, Λου Ζιλέτ.

Αλλωστε, «όλα τα σπονδυλωτά έχουν παρεμφερείς υποδοχείς σεξουαλικών ορμονών, ως εκ τούτου, όλα όσα παρατηρούνται σε ένα είδος είναι σε θέση να αναδείξουν ζητήματα τα οποία σχετίζονται και με τα άλλα είδη, του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου», σύμφωνα με την έκθεση.

Μειώνονται τα σπερματοζωάρια
Πιο συγκεκριμένα, στις περισσότερο μολυσμένες με διοξίνες και παρασιτοκτόνα περιοχές γεννιούνται δύο φορές περισσότερα κορίτσια από ό,τι αγόρια, ενώ έρευνες σε 20 χώρες έχουν δείξει πως τα σπερματοζωάρια ανά μιλιλίτρ σπερματικού υγρού έχουν μειωθεί σε 60 εκατ. από 150 εκατ. που ήταν προ πεντηκονταετίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ανδρικό φύλο κρούουν κι άλλες πρόσφατες επιστημονικές έρευνες όπως αυτή του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την οποία, τα αγόρια που γεννιούνται από γυναίκες, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες σε χημικά κατά τη διάρκεια της κύησης, έχουν μικρότερα σε μέγεθος πέη και εκθηλυμένα γεννητικά όργανα.

Γιώργος Σκαφιδάς
gskafidas@pegasus.gr

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση