Ιαν 03 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

To Βατικανό δεν θα εφαρμόζει όλους τους ιταλικούς νόμους

ΡΩΜΗ. Το Βατικανό, το μικρότερο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, αποφάσισε να πάρει διαζύγιο από την ιταλική νομοθεσία. Νομικοί εμπειρογνώμονες στην πόλη του Βατικανού δηλώνουν ότι υπάρχουν τόσο πολλοί νόμοι στον αστικό και ποινικό κώδικα της Ιταλίας, οι οποίοι προκαλούν σύγχυση και συχνά έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της Εκκλησίας.

Αρχής γενομένης από την Πρωτοχρονιά, ο Ποντίφικας αποφάσισε ότι δεν θα υιοθετούνται αυτομάτως οι νόμοι που ψηφίζονται από το ιταλικό Κοινοβούλιο. Ολοι οι ιταλικοί νόμοι θα εξετάζονται με προσοχή ένας ένας προτού υιοθετηθούν από το Βατικανό.

Με βάση τις συμφωνίες που υπεγράφησαν πριν από 80 χρόνια μεταξύ της Ιταλίας και του Πάπα, οι ιταλικοί νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται αυτομάτως. Ωστόσο, ο κορυφαίος δικηγόρος του Βατικανού, Χοσέ Μαρία Σεράνο Ρουίθ, φέρεται να δήλωσε ότι οι ιταλικοί νόμοι είναι τόσο πολλοί και τόσο ασταθείς που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τα ηθικά διδάγματα της Καθολικής Εκκλησίας. Αντιδρώντας, η ιταλική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι από τεχνική άποψη το Βατικανό μπορεί να έχει δίκιο. Υπουργός της ιταλικής κυβέρνησης, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι οι ιταλικοί νόμοι είναι συχνά κακογραμμένοι και μερικές φορές δεν γίνονται κατανοητοί. Επιτροπή του ιταλικού Κοινοβουλίου εργάζεται αυτήν την περίοδο προκειμένου να καταργήσει χιλιάδες παλαιούς νόμους από τον ιταλικό αστικό κώδικα.

Το Βατικανό αποφάσισε επίσης να μελετά εξονυχιστικά τις διεθνείς συνθήκες προτού αποφασίσει εάν θα τις υιοθετήσει. Πρόσφατα, όπως είναι γνωστό, αρνήθηκε να εγκρίνει τη διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Η φρασεολογία έφθασε στα άκρα, υποστηρίζουν αξιωματούχοι του Βατικανού, θεωρώντας ανεπίτρεπτη την τοποθέτηση διαφορετικών σεξουαλικών προσανατολισμών στο ίδιο επίπεδο.

Ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το Βατικανό απλώς προσπαθεί να επιβεβαιώσει τη νομική του ανεξαρτησία σε ό, τι αφορά ζητήματα όπως το διαζύγιο, οι διαθήκες ή η ευθανασία. Εάν η Ιταλία σκοπεύει στ? αλήθεια να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων ή την ευθανασία, το Βατικανό θα είναι σε θέση να αρνηθεί τον νέο νόμο.

/news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση