Δεκ 28 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

«Μωρά του φθινοπώρου» με άσθμα Διαδραματίζουν ρόλο οι γενετικοί, αλλά «ενοχοποιούνται» και περιβαλλοντικοί παράγοντες

Κάτω από: ΕΡΕΥΝΑ,ΥΓΕΙΑ

 

 

  

Το πώς, πότε και πού έχει γεννηθεί ένα παιδί διαδραματίζει ρόλο στον κίνδυνο που διατρέχει να εκδηλώσει άσθμα και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με νέες μελέτες.

Το άσθμα εμφανίζεται «όταν οι αεραγωγοί των πνευμόνων κάνουν σπασμούς και πρήζονται, περιορίζοντας την τροφοδοσία με οξυγόνο». Στις ΗΠΑ, τα περιστατικά της πάθησης καταγράφονται με σταθερή άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες και σήμερα, 6% των παιδιών έχουν άσθμα, δηλαδή ποσοστό σοβαρά υψηλότερο από το 4% που ήταν το 1980, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Οι λόγοι γι? αυτήν την αύξηση δεν είναι απολύτως σαφείς. Γενετικοί παράγοντες πιθανώς να διαδραματίζουν ρόλο, αλλά «ενοχοποιείται» και ποικιλία περιβαλλοντικών παραγόντων ? όπως η γύρις, η σκόνη, oι μύκητες, τα τσιγάρα, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, οι ιοί και ο ψυχρός αέρας.

Αυτόν τον μήνα, από τις στήλες του περιοδικού American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine ανακοινώθηκε ότι παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν το φθινόπωρο έχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άσθμα σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν στις άλλες εποχές του έτους. Το εύρημα αυτό βασίστηκε σε ανασκόπηση γεννήσεων και ιατρικών στοιχείων περισσότερων από 95.000 παιδιών στην πολιτεία του Τενεσί.

Τα κρυολογήματα

Σύμφωνα με μια ερμηνεία, «τα μωρά του φθινοπώρου» βρίσκονται σε ηλικία περίπου τεσσάρων μηνών, στην εποχή έξαρσης των κρυολογημάτων και της γρίπης. Σε αυτήν την ηλικία πολλά βρέφη φιλοξενούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και είναι συνεχώς εκτεθειμένα στον εξωτερικό κόσμο. Κι ενώ οι πνεύμονές τους αναπτύσσονται, έχουν επίσης ανάγκη να αναπτύξουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό συνεπάγεται ότι τα «μωρά του φθινοπώρου» διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να «κολλήσουν» ένα σοβαρό χειμωνιάτικο ιό, ο οποίος μπορεί με τη σειρά του να αυξήσει τον κίνδυνο για άσθμα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Tina Hartert, διευθύντρια του Κέντρου για την Ερευνα Ασθματος και Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, υποστηρίζει ότι μερικοί γονείς με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό σε περιστατικά άσθματος επιλέγουν τον χρόνο σύλληψης για να αποφύγουν τον τοκετό την «ύποπτη» εποχή του φθινοπώρου.

Ωστόσο, επειδή αυτό δεν είναι πρακτικά εφικτό για πολλά ζευγάρια, η δρ Hartert τονίζει ότι όλοι οι γονείς οφείλουν να λαμβάνουν προφυλάξεις για να περιορίσουν τον κίνδυνο που διατρέχει το νήπιο για αναπνευστική μόλυνση. «Είναι ίσως πρόωρο να ισχυριστεί κάποιος ότι πρέπει να ?χρονολογήσετε? τη σύλληψη, ώστε τα παιδιά να μη γεννηθούν φθινόπωρο», είπε η επιστήμονας, «αλλά σαφώς υπάρχει λόγος να λαμβάνονται τυπικά μέτρα υγιεινής για την πρόληψη ασθενειών».

Καισαρική

Οσον αφορά το «πώς» γεννιέται ένα παιδί, Ελβετοί ερευνητές ανακοίνωσαν στο περιοδικό Τhorax ότι η γέννηση με καισαρική τομή σχετίζεται με πολύ υψηλότερο κίνδυνο για άσθμα, σε σύγκριση με μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό.

Σε μελέτη σχεδόν 3.000 παιδιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για ένα ποσοστό 12% υπήρξε διάγνωση για άσθμα στην ηλικία των 8 ετών, ενώ τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή είχαν σχεδόν 80% περισσότερες πιθανότητες από τα άλλα παιδιά να εκδηλώσουν άσθμα. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι η φυσιολογική γέννηση «διεγείρει» το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Παράλληλα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tufts ανακοίνωσαν στο περιοδικό The Journal of Asthma ότι ακόμα και ο γεωγραφικός χώρος διαδραματίζει ρόλο στον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος.

Σε σχετική μελέτη μαύρων οικογενειών στο Dorchester, στη Μασαχουσέτη, διαπιστώθηκε ότι μωρά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα απ? ό,τι μαύρα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός ΗΠΑ.

Η εξήγηση γι? αυτό δεν είναι διακριβωμένη, αλλά οι συνθήκες αποστείρωσης υπό τις οποίες γεννιούνται τα Αμερικανόπουλα εκτιμάται ότι είναι ένας σοβαρός παράγοντας. Για παράδειγμα, ο ερευνητές τονίζουν ότι τα μωρά σε αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν περισσότερες μολύνσεις κι έτσι το ανοσοποιητικό τους σύστημα «εκπαιδεύεται» στο να ανθίσταται σε λιγότερο σοβαρές επιθέσεις, π.χ. από μύκητες και ακάρεα σκόνης που σχετίζονται με το άσθμα.

Τα άτομα που χασμουριούνται συνεχώς, με δυσκολία συγκρατούν τα μάτια τους ανοιχτά ή άθελά τους «γλαρώνουν» πρέπει να… «ξυπνήσουν» και να αντιληφθούν ότι δεν κοιμούνται αρκετά, βλάπτοντας έτσι την υγεία τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, «ένας σύντομος υπνάκος στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει», συνιστά ο δρ Michael Silber του Κέντρου Κλινικής Mayo για την ιατρική του ύπνου στο Rochester, στη Μινεσότα των ΗΠΑ.«Η χρόνια απώλεια ύπνου οδηγεί σε προβλήματα που αφορούν την προσοχή, την ικανότητα συγκέντρωσης, την ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την ικανότητα λήψης αποφάσεων», τόνισε ο δρ Silber στο Reuters Ηealth. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «νέα εργασία καταδεικνύει ότι η χρόνια στέρηση ύπνου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη παχυσαρκίας και διαβήτη». Ο δρ Silber, ο οποίος είναι επίσης και καθηγητής Νευρολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής της Κλινικής Mayo, ανασκόπησε τα οφέλη από ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για τους ενήλικες που στερούνται ύπνου, σε εργασία του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Κλινικής Μayo Women?s Health Source.

Αλλαγή προγράμματος

Yπό ιδανικές συνθήκες, εκείνοι που έχουν ανεπαρκή νυχτερινό ύπνο πρέπει να αλλάξουν το πρόγραμμά τους και να συμπεριλάβουν 7-8 ώρες ύπνου στη διάρκεια ενός 24ώρου. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε επιδιώξτε να έχετε ένα σύντομο μεσημεριανό υπνάκο. Θα διαπιστώσετε ότι είναι αναζωογονητικό, επισήμανε ο δρ Silber.

«Εντάξτε στο πρόγραμμά σας ένα βολικό χρονικό διάστημα κάθε ημέρα (κατά προτίμηση νωρίτερα από το βράδυ) και βεβαιωθείτε ότι ο χώρος που θα ξεκουραστείτε θα είναι ήσυχος και σκοτεινός», προτείνει ο ίδιος. Στην πλειοψηφία των ατόμων ένας υπνάκος διάρκειας 10-20 λεπτών κάθε απόγευμα είναι αρκετός. Οταν όμως ο υπνάκος αυτός διαρκεί πολύ, τότε μπορεί ξυπνώντας να νιώθετε την «αδράνεια» του ύπνου ? δηλαδή αποπροσανατολισμό και αστάθεια. «Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο», ο δρ Silber συμβουλεύει να βάζετε ένα ξυπνητήρι έτσι ώστε να μην αποκοιμιέστε βαθιά.

news.kathimerini.gr

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση