Δεκ 27 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Τα κάνει αόρατα

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ κατασκεύασαν υλικά που καθιστούν τα αντικείμενα αόρατα. Πρόκειται για δύο νέα υλικά, τα οποία εκτρέπουν το φως και εξαφανίζουν αντικείμενα από το οπτικό μας πεδίο.

contentsegment_9692186w200_h0_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

Τα δύο υλικά κατασκευάστηκαν στο εργαστήριο και έχουν μια ιδιότητα που δεν απαντάται στη φύση: αρνητικούς δείκτες διάθλασης. Με αυτόν τον τρόπο, το φως εκτρέπεται από ένα αντικείμενο, με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Δύο επιστημονικές ομάδες εργάστηκαν ξεχωριστά, υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Επιστήμης της Νανοκλίμακας και Μηχανικής στο Μπέρκλεϊ. Με τα λεγόμενα «μεταϋλικά» που δημιούργησαν, μπόρεσαν να εκτρέψουν το φως, εξαφανίζοντας αντικείμενα από το οπτικό πεδίο του ανθρώπου. Στο «μεταϋλικό» της πρώτης ομάδας χρησιμοποιήθηκαν δίχτυα από μεταλλικά ελάσματα για να αντιστραφεί η διεύθυνση του φωτός, ενώ η δεύτερη ομάδα χρησιμοποίησε λεπτό σύρμα από άργυρο. Προς το παρόν, τα υλικά αυτά, που κατασκευάστηκαν σε νανοκλίμακα, έχουν τη δυνατότητα να εκτρέψουν το φως σε περιορισμένα μήκη κύματος. Πράγμα που σημαίνει πως, για την ώρα, δεν μπορεί να κρυφτεί ένα κτίριο από τον δορυφόρο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με το «μεταϋλικό» τους θα μπορέσουν να κατασκευάσουν τους «τέλειους μεγεθυντικούς φακούς», καθώς θα μας αποκαλύπτουν αντικείμενα που είναι μικρότερα από το μήκος κύματος του φωτός.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση