Δεκ 26 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Tαξίδι στο μαγικό κόσμο των αγγέλων προγραμματίζει για το 2009 το Βυζαντινό Μουσείο

buzantiniekthesi1.jpg

Λεπτομέρεια από παράσταση Φιλοξενίας του Αβραάμ (εικόνα, αρχές 15ου αιώνα)

Εκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο

dioaggelakia_98.jpg

Tαξίδι στο μαγικό κόσμο των αγγέλων προγραμματίζει για το 2009 το Βυζαντινό Μουσείο. Το φετινό ημερολόγιο του μουσείου έχει ως θέμα τη μορφή που έχει γίνει αγαπημένο μοτίβο ζωγράφων, ποιητών και πάσης φύσεως καλλιτεχνών: τις σελίδες του κοσμούν 62 αγγελικές μορφές, παρμένες από συλλογές τοιχογραφιών, εικόνων, υφασμάτων, χειρογράφων, χάρτινων αντικειμένων, μικροτεχνίας, πινάκων και αντιγράφων.

Παραστάσεις από Ανατολή και Δύση, πολύχρωμες και εντυπωσιακές ή σκοτεινές και μυστήριες, μορφές που θρηνούν ή υμνούν. Ανάμεσά τους άγγελοι διά χειρός Φώτη Κόντογλου, Ανδρέα Ρίτζου και Παντελή Ζωγράφου, Φώτη Κόντογλου, Εμμανουήλ Τζάνε, Κωνσταντίνου Κονταρίνη κ.ά.

Είκοσι ένα από τα 62 έργα που κοσμούν το ημερολόγιο παρουσιάζονται σε έκθεση στο χώρο του μουσείου, που θα διαρκέσει έως και την 1η Φεβρουαρίου 2009. Πολλά από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Το περιεχόμενο του ημερολογίου και της έκθεσης, που λειτουργεί με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου, επιμελείται ο ιστορικός του μουσείου Στάθης Γκότσης. Εμπνευσμένο από το ίδιο μοτίβο είναι και το φετινό γούρι του μουσείου, που σχεδίασε ο ζωγράφος Δημήτρης Νικολιάνος.

Info

«Αγγελοι»
– Εκθεση. Διάρκεια έως 1η Φεβρουαρίου (καθημερινά από 8:30 έως 15:00, εκτός Δευτέρας).
– Ημερολόγιο. Τιμή: ?15. Διάθεση: Στο Βυζαντινό Μουσείο και σε βιβλιοπωλεία Αθήνας και περιφέρειας.
– Γούρι: Τιμή: ? 40 (σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων)

Ελεύθερος Τύπος


Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση