Δεκ 23 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Δυο πάντα, το δώρο της Κίνας στην Ταϊβάν

Κάτω από: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 panda_232x.jpg

Ο Τουάν Τουάν και η Γιουάν Γιουάν ως πρεσβευτές καλής θέλησης έφτασαν πριν από λίγες ώρες στην Ταϊβάν, στο νέο τους σπίτι.

Αν ενωθούν τα ονόματά τους η λέξη που σχηματίζεται σημαίνει “επανένωση” -συμβολική ιδαίτερα για την Κίνα αλλά και για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στους επί δεκαετίες αντιπάλους που έφτασαν και στα πρόθυρα του πολέμου.

Προς μια νέα εποχή;
Η Κίνα δεν σταμάτησε να διεκδικεί την Ταϊβάν από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου το 1949. Ομως οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν από τον περασμένο Μάιο, με την ανάδειξη στην Ταϊβάν του φιλικά διακείμενου προς το Πεκίνο προέδρου, Μα Γινγκ-τζέου.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί θεωρείται και το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν οι πρώτες απευθείας πτήσεις Κίνας-Ταϊβάν ενώ το Πεκίνο διέθεσε στους επενδυτές του στην Ταϊπέι, 19 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα τρία χρόνια, λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης.

“Είναι έξυπνος ο λαός της Ταϊβάν”
Ωστόσο πολλοί στην Ταϊβάν δεν συμφωνούν με την αποκαλούμενη “διπλωματία των πάντα”. Θα προτιμούσαν, όπως λένε, να αποσύρει το Πεκίνο τους πυραύλους του που στοχεύουν το νησί και να επιτρέψουν την ένταξή του σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ην.Έθνη. “Ο λαός της Ταϊβάν είναι έξυπνος. Και κυνικός”, επισήμανε ο Μπραντ Γκλόσερμαν, εκτελεστικός διευθυντής του θινκ-τανκ Pacific Forum CSIS.

Τα τετράχρονα, σήμερα, πάντα είχαν προσφερθεί στην Ταϊβάν το 2006, όμως ο τότε πρόεδρός της, Τσεν Σουί-μπιάν, δεν τα είχε δεχτεί. Αφού περάσουν ένα μήνα σε καραντίνα, θα μεταφερθούν στον ειδικό χώρο που διαμορφώνεται γι’αυτά στον ζωολογικό κήπο της Ταϊπέι.

www.tanea.gr

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση