Δεκ 13 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η «λάβα» αγανάκτησης που κατέκλυσε την Ελλάδα

«Γένοβα, Παρίσι, Αθήνα και μετά τι;», «Πυροβολήστε με». Με αυτά τα συνθήματα, αλλά και με αναφορές σε «εξέγερση», το ελληνικό κύμα αγανάκτησης που πυροδότησε η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου εξαπλώνεται από τη Μόσχα έως τη Μαδρίτη με διαδηλώσεις συμπαράστασης και επεισόδια… Η αναταραχή που συγκλονίζει την Ελλάδα ξεχύνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δημιουργώντας ανησυχίες για ένα γενικευμένο ξέσπασμα οργής κατά των κυβερνήσεων, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη και της εκτίναξης των δεικτών ανεργίας. Ο ξένος Τύπος καταγράφει τη «μετάδοση» των επεισοδίων σε άλλες χώρες και ενδεικτικά η γαλλική Le Monde μιλά για τη «γένεση μιας εξέγερσης από την απογοητευμένη νεολαία της Ελλάδας», κάνοντας αναφορά στο αναρχικό κίνημα από τη δεκαετία του 1970 και μετά.
Διαδήλωση συμπαράστασης από τους Γάλλους φοιτητές
Διαδηλώσεις συμπαράστασης και επεισόδια ελληνικής προέλευσης έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Μόσχα, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, την Κοπεγχάγη, τη Φρανκφούρτη, τη Ρώμη και τη Βενετία, και όχι μόνο. Σε όλη την ήπειρο έχουν ξεπηδήσει δικτυακοί τόποι και blogs για να μεταδώσουν το κάλεσμα σε διαμαρτυρία. Μέσω του Internet οι διαδηλωτές ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις εξελίξεις και συντονίζονται νέες πορείες σε κλάσματα δευτερολέπτου. Για χθες είχε εκδοθεί κάλεσμα για συγκεντρώσεις σε Λονδίνο και Βερολίνο, όπου έχουν εκδηλωθεί ήδη διαμαρτυρίες στην ελληνική πρεσβεία και το προξενείο αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, σε διαδήλωση έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι χθες το απόγευμα κάλεσε τους Γάλλους φοιτητές η μεγαλύτερη φοιτητική ένωση (UNEF) για συμπαράσταση στην ελληνική νεολαία, όπως δηλώνει σε σχετικό κείμενο που εξέδωσε. Μέσα από το δικτυακό της τόπο, η UNEF εξηγεί ότι «οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει σήμερα την δραστηριοποιημένη πολιτικά μερίδα των πολιτών και έχουν εξαπλωθεί σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας. Η θέση στην οποία βρίσκεται η νεολαία είναι κεντρική». Οι Γάλλοι φοιτητές κάνουν παραλληλισμό με τις μαζικές κινητοποιήσεις που έγιναν το 2006 στη Γαλλία κατά της θεσμοθέτησης της «σύμβασης για πρώτη πρόσληψη εργασίας» των νέων, γνωστή ως CPE, που έδινε πολλές ελευθερίες στην εργοδοσία. «Μετά τη ‘γενιά του CPE’ στη Γαλλία, έχουμε σήμερα τη ‘γενιά των 600 ευρώ’ στην Ελλάδα, η οποία ανησυχεί για το μέλλον της» αναφέρουν. Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η UNEF καταδικάζει «την καταστολή που ασκήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις και την περιφρόνηση που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ρίχνει λάδι στη φωτιά και της οποίας οι δηλώσεις καταμαρτυρούν τη ρήξη που έχει επέλθει ανάμεσα στην ηγεσία και στην κοινωνία». Αναφέρουν ακόμη ότι στη Γαλλία οι νέοι «δεν θα δεχθούν να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε διπλή τιμωρία, δηλαδή να σφίξουν το ζωνάρι λόγω του ότι τα ‘ταμεία είναι άδεια’ και να υποστούν τις συνέπειες με την αύξηση της ανεργίας». Για τα δικά τους προβλήματα οι Γάλλοι φοιτητές έχουν προγραμματίσει δύο μεγάλες διαδηλώσεις, την ερχόμενη Τρίτη και την ερχόμενη Πέμπτη στη Γαλλία.
Σαρκοζί: «Δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα»
«Δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα» είπε ο Νικολά Σαρκοζί στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος UMP, απορρίπτοντας προτάσεις στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού που θα παρείχαν «μαξιλαράκι» στα υψηλά στρώματα. Με νωπές τις μνήμες των ταραχών που συντάραξαν τη Γαλλία το 2005 ο Σαρκοζί εξέφρασε ανησυχία ότι η αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης μπορεί να εξαπλωθεί στη Γαλλία. «Οι Γάλλοι λατρεύουν να με βλέπουν στην άμαξα με την Κάρλα, όμως είναι οι Γάλλοι που αποκεφάλισαν το βασιλιά τους» είπε… Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών Ζεράρ Γκασέ δήλωσε ότι οι ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν «εάν υπάρχει κίνδυνος μετάαδοσης της κατάστασης στην Ελλάδα στη Γαλλία».
Από τη Μόσχα έως τη Μαδρίτη
Διαδηλώσεις συμπαράστασης και επεισόδια ελληνικής προέλευσης έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Μόσχα, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, την Κοπεγχάγη, τη Φρανκφούρτη, τη Ρώμη και τη Βενετία, καθώς την Τουρκία. Στην Ισπανία, η οποία έχει το μεγαλύτερο ρυθμό ανεργίας στην ΕΕ που αναμένεται να φθάσει το 20% όσο βαθαίνει η κρίση, νεαροί επιτέθηκαν σε τράπεζες, καταστήματα και σε ένα αστυνομικό τμήμα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Πολλοί φώναζαν «αστυνομικοί δολοφόνοι». Έντεκα άτομα συνελήφθησαν. Την ίδια ώρα στη Γαλλία δύο αυτοκίνητα τυλίγονταν στις φλόγες μπροστά από το ελληνικό προξενείο στο Μπορντό. Γκραφίτι στους τοίχους μιλούσαν για την «επερχόμενη εξέγερση»… Ανάλογου ύφους ένα από τα σχόλια που αναρτήθηκαν στο βρετανικό Indymedia: «Κάψτε τις τράπεζες που σας κλέβουν. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να επεκτείνουμε την επανάσταση σε όλη την Ευρώπη». Στη Ρώμη καταστράφηκαν περιπολικά, αναποδογυρίστηκαν αυτοκίνητα και πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων. Στο κέντρο της Κοπεγχάγης διαδηλωτές εκτόξευσαν μπουκάλια και μπογιές κατά της αστυνομίας και επιδόθηκαν σε καταστροφές. Η αστυνομία προσήγαγε 63 άτομα που αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα. Στη Μόσχα διοργανώθηκε διαδήλωση με πανό που έγραφαν «Πυροβολήστε με». Νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ στην ελληνική πρεσβεία. Και στη Φρανκφούρτη σημειώθηκαν την Παρασκευή επεισόδια έπειτα από πορεία στο γενικό προξενείο της Ελλάδας. Διαδηλωτές έριξαν εναντίον αστυνομικών πέτρες, μπουκάλια και μπογιές, ενώ στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο δημόσιοι υπάλληλοι. Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία μία ομάδα νέων πέταξε ντομάτες στην πρόσοψη του προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη για να διαμαρτυρηθεί για το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Η ελληνική νεολαία δεν είναι μόνη. Ζήτω η αλληλεγγύη!» φώναζαν οι νεαροί διαδηλωτές, οι οποίοι εμποδίστηκαν από την αστυνομία να πλησιάσουν στο προξενείο.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση