Δεκ 12 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για την επιθετικότητα πραγματοποιεί το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Τρικάλων

phpthumb_generated_thumbnailjpg.jpg

Έχει ερμηνεία το βίαιο ξέσπασμα των νέων

Με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να αναγνωρίσουν τις αντιλήψεις τους για την επιθετικότητα και να βρουν άλλους τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων τους, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Τρικάλων, «Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης» πραγματοποιεί βιωματικό σεμινάριο για την πρόληψη της βίας και της επιθετικότητας στο σχολείο.

Το πρόγραμμα – το οποίο αφορά στους δασκάλους και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση -θα εφαρμοστεί στη συνέχεια στα παιδιά και λέγεται «Το σπίτι των παιδιών». Είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα πρόληψης, που δημιουργήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Θεσσαλονίκης «ΠΥΞΙΔΑ». «Η επιθετικότητα στο χώρο του σχολείου είναι μια πραγματικότητα που απασχολεί και τη χώρα μας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, πολύ συχνά ακούγονται διαμαρτυρίες από γονείς, αλλά και δασκάλους, για την επιθετικότητα των παιδιών, κυρίως μέσα στο χώρο, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον του σχολείου. Τα παραπάνω, ενισχύουν την αναγκαιότητα εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης της επιθετικότητας στο σχολείο» επισημαίνει η υπεύθυνη ψυχολόγος του Κέντρου κ. Άννα Καραμπίνα και προσθέτει πως «η πρόληψη της επιθετικότητας απαιτεί μια συνολική προσέγγιση που θα κινητοποιεί το σχολείο και την ευρύτερη κοινότητα. Τα σχολεία χρειάζεται να αναπτύξουν ένα πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή αντί-επιθετικών συμπεριφορών. Οι εκπαιδευτικοί παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια τέτοια προσπάθεια, καθώς αυτοί είναι που, σε μεγάλο βαθμό, μπορούν να διασφαλίσουν το κλίμα και την πολιτική του σχολείου».

Παρεμπόδιση της βίας

Γενική αρχή κάθε σχολείου θα πρέπει να είναι ότι κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να μην υφίσταται οποιαδήποτε μορφή βίας. Επομένως η πολιτική αντί-επιθετικής συμπεριφοράς στο σημερινό σχολείο θα πρέπει να συνδέεται με έννοιες όπως: δημοκρατία, δικαιώματα και υποχρεώσεις του καθενός, προαγωγή της συνεργασίας, πολυπολιτισμική εκπαίδευση, η μείωση των προκαταλήψεων, αναγνώριση της διαφορετικότητας και αποδοχή αυτής, παρεμπόδιση της βίας.

«Ας μην ξεχνάμε πως ως ενήλικες εμείς χρειάζεται να καταβάλουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές σχολείο.

Είναι γνωστό ότι η παιδική, αλλά και η νεανική επιθετικότητα σχετίζεται άμεσα με την αυξανόμενη βία (σε όλα τα επίπεδα) στην ελληνική κοινωνία».

Κανείς δεν ακούει τα παιδιά

Αναφερόμενη στο βίαιο ξέσπασμα των νέων αυτές τις ημέρες η κ. Καραμπίνα υποστηρίζει πως «αντανακλά ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Κανείς δεν ακούει τους νέους και τα παιδιά. Βία είναι αυτή η αδιαφορία και η ματαίωση που νοιώθουν οι νέοι, βία βιώνουν στις οικογένειες, βία από τα Μ.Μ.Ε., βία βεβαίως θα υπάρχει ολοένα και περισσότερη στα σχολεία και θα πρέπει όλοι μας να κινηθούμε άμεσα πριν το πρόβλημα αυτό διογκωθεί στα σχολεία, αλλά και για να μην είμαστε υπαίτιοι στο να αναπαράγουμε εμείς νέες γενιές επιθετικών παιδιών».

Το Κέντρο Πρόληψης είναι αποφασισμένο να διευρύνει αυτές τις δράσεις, όχι μόνο με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια αλλά και με ομιλίες ευαισθητοποίησης, με ενημερωτικά φυλλάδια (που σύντομα θα εκδοθούν), προσδοκώντας έτσι να συμβάλλει στην υιοθέτηση αντί -επιθετικής πολιτικής από όλα τα σχολεία του νομού μας.

Source:εφ “Τρικαλινά Νέα”

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση