Δεκ 11 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Συνδιάσκεψη αποφασιστικής σημασίας

Κάτω από: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 m11-174816dimas.jpg

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις στην 14η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές που ολοκληρώνεται την Παρασκευή στο Πόζναν της Πολωνίας..

Εκατόν σαράντα πέντε πρωθυπουργοί, υπουργοί Περιβάλλοντος και άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι συμμετέχουν στις κρίσιμες συζητήσεις, και είναι προφανής η ανάγκη να θεσπιστεί μια νέα συνθήκη για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που θα αντικαταστήσει αυτή του Κιότο που λήγει το 2012.

Δυο είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές.

Όπως επισήμαναν ο γενικός γραμματεας της Συνδιασκέψεις Εβο Ντε Μπορ και ο ευρωπαίος επίτροπος Σταύρος Δήμας θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα εξεύρεσης χρημάτων για το Ταμείο προσαρμογής των χωρών στην κλιματική αλλαγή και η πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών στο ταμείο αυτό.

 

Το δεύτερο ζήτημα που εκκρεμεί είναι εάν η “μέθοδος της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα” μπορεί να συμπεριληφθεί στους μηχανισμούς καθαρής ανάπτυξης.

Στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης, οι εκπρόσωποι 140 επιχειρήσεων – μεταξύ των οποίων και ο ΣΚΑΪ – που δραστηριοποιούνται κατά των κλιματικών αλλαγών υπέγραψαν συμφωνία που τονίζει την προσήλωση τους στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και ζητά απο τους ηγέτες ολοκληρωμένη και σαφή παγκόσμια συμφωνία στην Κοπεγχάγη το 2009.

Οι εκπρόσωποι του Corporate Leaders Group σκιαγράφησαν τα σημαντικότερα σημεία τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για το κλίμα που θ’ αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Τις εργασίες της συνόδου παρακολουθούν οι απεσταλμένοι του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση