Δεκ 02 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ο Ομηρος ήταν ευαίσθητος οικολόγος

clip_image0011.jpg

Ομηρος ήταν οικολόγος. Ευαίσθητος οικολόγος. Ο αρχαιολόγος Γιώργος Βαρουφάκης θα μιλήσει γι’ αυτή την πλευρά του στο 2ο συνέδριο προϊστορικής αρχαιολογίας που θα γίνει από αύριο έως την Κυριακή στον Βόλο. Θα τονίσει πως στην Ιλιάδα ο ποιητής καταδικάζει όλους τους εμπόλεμους για τη βαρβαρότητα που επιδεικνύουν, μολύνοντας τον ποταμό Σκάμανδρο με το αίμα και τα πτώματα των αντιπάλων. Καταδικάζει επίσης τον ανεπίτρεπτο εμπρησμό

 

«Ο σίδηρος στα ομηρικά έπη» θα είναι ο τίτλος της ομιλίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Βαρουφάκης θα σημειώσει πως ο Ομηρος είχε εντυπωσιασθεί τόσο πολύ από τις μαγικές ιδιότητες του σιδήρου να μετατρέπεται σε χάλυβα και να σκληραίνει με τη θερμική κατεργασία της βαφής, ώστε τον αναφέρει επανειλημμένα στα έπη του. Παρότι ο τρωικός πόλεμος πραγματοποιείται σε μια εποχή που κυριαρχεί ο χαλκός και ο σίδηρος είναι σπάνιος.

Πολλές φορές θυμάται ότι στη μακρινή εποχή της Ιλιάδας ο σίδηρος ήταν ένα πολύτιμο μέταλλο και η κατοχή του αποτελούσε ένδειξη πλούτου. Μάλιστα αναφέρει περιπτώσεις, κατά τις οποίες ευγενείς Τρωαδίτες, που είχαν συλληφθεί από ηγέτες των Αχαιών (Μενέλαος, Αγαμέμνων), ζητούν να μη θανατωθούν και σε αντάλλαγμα να προσφέρουν οι δικοί του ως λύτρα «…χρυσό, χαλκό και αστραφτερό σίδηρο…».

Οι κατοικούντες στον ελλαδικό χώρο υπήρξαν γενικώς πρωτοπόροι ως προς την κατεργασία των μετάλλων. Ο Ι. Μπασιάκος και η Μυρτώ Γεωργακοπούλου θα αναφερθούν σε μια καινοτομία της 3ης π.Χ. χιλιετίας, τις διάτρητες μεταλλουργικές καμίνους στον χώρο του Αιγαίου.

Το συνέδριο οργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου. Είναι αφιερωμένο στη μεγάλη μορφή του πατέρα της ελληνικής προϊστορίας, τον αείμνηστο Χρήστο Τσούντα

/www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση