Δεκ 02 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Συνθήκη στην εντατική Μπορεί η «Λισαβόνα» να περάσει από την τσεχική Βουλή, αλλά οι Ιρλανδοί μένουν στο «όχι»

Κάτω από: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αν το ιρλανδικό «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας, τον περασμένο Ιούνιο, οδήγησε σε νέα υποτροπή την υπαρξιακή κρίση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την περασμένη εβδομάδα ο «ασθενής» δείχνει να ανακάμπτει μετά το πράσινο φως του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τσεχίας για την επικύρωση της Συνθήκης. Ως εκ τούτου, παρά τις αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών, με πρωτοστάτη τον τσέχο πρόεδρο, Βάτσλαβ Κλάους, φαίνεται ότι η Τσεχία θα λάβει τελικά ανερυθρίαστη τη σκυτάλη της γαλλικής προεδρίας.

 

Την περασμένη Τετάρτη, λοιπόν, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Συνθήκη είναι σύννομη με το συνταγματικό κανονιστικό πλαίσιο της χώρας, δρομολογώντας την επικύρωσή της από το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία. Εκεί, μάλλον δεν θα συναντήσει προβλήματα. Αφ’ ενός, ο πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, του Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών (κεντροδεξιό) είναι γνωστός υπέρμαχος της Συνθήκης, παρά τον διχασμό στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού, αφ’ ετέρου, τη θέση του πρωθυπουργού συμμερίζεται και η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών που πρόσφατα ενδυνάμωσαν την ισχύ τους στη Γερουσία.

 

πανωλεθρία των κυβερνώντων στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου είχε σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες, καθότι η εύθραυστη κυβέρνηση της Τσεχίας θα αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ενδεικτικά, από τον Ιανουάριο του 2007, η τσεχική ηγεσία διεκδίκησε τέσσερις φορές ψήφο εμπιστοσύνης, κερδίζοντας την τελευταία, στις 22 Οκτωβρίου, με διαφορά μιας ψήφου.

Σε κάθε περίπτωση, η Συνθήκη δεν προβλέπεται να επικυρωθεί πριν από τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ ο Κλάους απειλεί ότι δεν θα την υπογράψει αν δεν περάσει πρώτα από τις συμπληγάδες της Ιρλανδίας. Ο τσέχος πρόεδρος, εξάλλου, είχε ήδη προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο στην επίσημη επίσκεψή του στο Δουβλίνο, όταν συναντήθηκε με τον Ντέκλαν Γκάνλεϊ, επικεφαλής της καμπάνιας του «όχι» στο δημοψήφισμα της 12ης Ιουνίου.

Από την πλευρά της, η Ιρλανδία αναμένεται να παρουσιάσει το δικό της «σχέδιο διάσωσης» της Συνθήκης στη σύνοδο κορυφής, τον Δεκέμβριο. Ζητούμενο όμως παραμένει αν πραγματοποιηθεί νέο δημοψήφισμα πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 και, ει δυνατόν, μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.

Το εν λόγω σενάριο, βέβαια, θεωρείται ελάχιστα πιθανό από τους πολιτικούς αναλυτές λόγω του εσωτερικού πολιτικού κόστους. Οπως επισημαίνουν, η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Μπράιαν Κάουεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, οπότε δεν προβλέπεται άμεσα η διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος.

Ποιο το κυρίως διακύβευμα, όμως, για τις επόμενες ευρωεκλογές; Μεταξύ άλλων, αν δεν ενεργοποιηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας και συνεχίσει να ισχύει εκείνη της Νίκαιας, πρέπει να γίνει ανακατανομή των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπροσθέτως, τα πράγματα περιπλέκονται και στην Επιτροπή, καθότι παύει να ισχύει η αναστολή -μέχρι το 2014- της μείωσης του αριθμού των ευρωπαίων επιτρόπων, που θα είναι πλέον λιγότεροι από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση