Νοέ 29 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Το κακό αφεντικό βλάπτει την καρδιά

Κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ,ΥΓΕΙΑ

grafeio_98.jpg

Ένα «κακό» αφεντικό τελικά επηρεάζει πολλά περισσότερα πράγματα από το κλίμα στο γραφείο? Σύμφωνα με έρευνα Σουηδών επιστημόνων, οι εργαζόμενοι που έχουν προβλήματα με το αφεντικό τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρή καρδιοπάθεια.

Το δείγμα της έρευνας ήταν 3.000 εργαζόμενοι στη Στοκχόλμη και το συμπέρασμα ήταν ότι υπάρχει ένας «κρίκος» που συνδέει? το αφεντικό με τα εμφράγματα. Για την ακρίβεια, το προσωπικό που είχε κακή άποψη για το διευθυντή του είχε 25% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρδιοπάθεια. Μάλιστα όσο μεγαλύτερο ήταν το διάστημα για το οποίο ένα άτομο απασχολούνταν σε μία επιχείρηση, τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος εμφράγματος.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όταν ένας εργαζόμενος νιώθει υποτιμημένος και χωρίς στήριξη στη δουλειά του, τότε νιώθει αυξημένο στρες, έχει περισσότερες πιθανότητες να καπνίζει και γενικότερα αναπτύσσει έναν τρόπο ζωής «ανθυγεινό» για την καρδιά. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα αφεντικά που φέρονται άδικα αυξάνουν σημαντικά την πίεση των υφισταμένων τους, μία κατάσταση που επίσης συνδέεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine».

e-tipos.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση