Νοέ 29 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ανοδος 2 βαθμών θα λιώσει πάγους στη Γροιλανδία

BBC

ΓΕΝΕΥΗ. Ενδεχόμενη μέση άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου μπορεί να είναι αρκετή για την ολοσχερή τήξη των επιφανειακών πάγων της Γροιλανδίας, προκαλώντας άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά επτά μέτρα. Σε αυτό το εφιαλτικό συμπέρασμα καταλήγει επιστημονική έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ενόψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Πόζναν της Πολωνίας. Η έκθεση προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι πλησιάζει η τελευταία ευκαιρία λήψης μέτρων για τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κάτω από το όριο κινδύνου των 2 βαθμών Κελσίου. «Οι τελευταίες μελέτες επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις, που θέλουν τις πιο καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης, που δεν αναμένονταν για δεκαετίες, να έχουν ήδη εκδηλωθεί. Η πρόωρη τήξη των πάγων της Αρκτικής και της Γροιλανδίας μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα κλιματικά φαινόμενα, επιταχύνοντας την υπερθέρμανση.

«Ανάληψη επείγουσας δράσης»

Οι υπεύθυνοι πολιτικοί δεν μπορούν να χάσουν ούτε λεπτό παραπάνω. Οι αλλαγές που υφίσταται ο πλανήτης μας θα είναι σύντομα μη αναστρέψιμες. Τα κράτη, που θα συναντηθούν στο Πόζναν, πρέπει να συμφωνήσουν σε ανώτατο όριο εκπομπών καυσαερίων και στη σταδιακή τους μείωση πολύ πριν το 2020. Εκτός από εποικοδομητικές συζητήσεις, το Πόζναν πρέπει να οδηγήσει και σε ανάληψη επείγουσας δράσης», λέει ο Κιμ Κάρστενσεν, υπεύθυνος κλιματικών μελετών της WWF και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Η ικανότητα απορρόφησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα από τις θάλασσες και την ξηρά της Γης σημείωσε μείωση της τάξης του 5% τα τελευταία 50 χρόνια. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι προκαλούμενες από την ανθρώπινη δραστηριότητα εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εμφανίζουν ρυθμό αύξησης τέσσερις φορές ταχύτερο αυτή τη δεκαετία από ό, τι την προηγούμενη. Η WWF απευθύνει έτσι έκκληση στη διεθνή κοινότητα για πραγματική στροφή ενενήντα μοιρών στην περιβαλλοντική της πολιτική.

news.kathimerini.gr

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση