Νοέ 29 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Πρώην χωματερή, μελλοντικός «παράδεισος»

06-11-08_1287869_21.jpg

Στη Θεσσαλονίκη, ένα πρόγραμμα αναπλάσεων μετατρέπει παλιές χωματερές σε χώρους πρασίνου, άθλησης και περιβαλλοντικής ενημέρωσης. Το ΟΙΚΟ επισκέφθηκε το μεγαλύτερο πάρκο της Βόρειας Ελλάδας που είναι φτιαγμένο πάνω σε 600.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών!

Είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη και η αστική βλάστηση δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους. Η πόλη ασφυκτιά με τόνους τσιμέντου και ελάχιστους ελεύθερους χώρους. Στο κεντρικό πάρκο της ΧΑΝΘ εδώ και καιρό βολτάρουν μόνο περιθωριακά στοιχεία. Οι εκτάσεις των πρώην στρατοπέδων των δυτικών συνοικιών μένουν ανεκμετάλλευτες. Tο στρατόπεδο Κόδρα και τμήμα του θαλάσσιου μετώπου της Καλαμαριάς περιμένουν την τύχη τους. Η πρόταση για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, παραμένει πρόταση. Το δάσος του Σέιχ Σου βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση, πνιγμένο στα μπάζα. Οι πολυδιαφημισμένοι θεματικοί κήποι της Νέας Παραλίας, απαίτησαν να κοπούν μερικές εκατοντάδες λεύκες, χωρίς να αντικατασταθεί ουσιαστικά η βλάστηση.

Ο μόνος φορέας που δείχνει να κάνει κάτι κόντρα στην γκρίζα πραγματικότητα, είναι ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, τόσο με την προηγούμενη (πράσινη), όσο και με τη σημερινή (γαλάζια) διοίκηση. Εδώ και χρόνια «τρέχει» το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναπλάσεων στη χώρα, μετατρέποντας παλιές χωματερές σε χώρους πρασίνου, άθλησης και περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Πρώτη ήταν η Θέρμη

Η αρχή έγινε με το Περιβαλλοντικό Πάρκο της Θέρμης. Στην περιοχή αυτή λειτουργούσε μέχρι το 06-11-08_1287869_61.jpg1980 η χωματερή Θέρμης και Πανοράματος, η οποία αναπλάστηκε από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ προσφέροντας στους κατοίκους των γειτονικών Δήμων, αλλά και όλους τους Θεσσαλονικείς ένα αξιοπρεπέστατο πάρκο 70 στρεμμάτων, όπου κανείς μπορεί να περπατήσει, να χαλαρώσει ή να αθληθεί. Το πάρκο διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις, υπαίθρια σκακιέρα, παιδική χαρά, ξύλινα κιόσκια και παγκάκια, κυλικείο, βρύσες κ.ά. Διαθέτει, επίσης, ένα εξοπλισμένο -φινλανδικού τύπου- ξύλινο κτίσμα, που λειτουργεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για σχολεία που το επισκέπτονται.

Μετά ήρθε το Δερβένι

Το μεγαλύτερο έως σήμερα πάρκο της Βορείου Ελλάδος, προήλθε από την ανάπλαση της χωματερής που λειτουργούσε εκεί το διάστημα 1974 – 1984 (μέχρι και το 1988, όμως, κάτοικοι συνέχιζαν να ρίχνουν ανεξέλεγκτα σκουπίδια). Σε μιαν έκταση 130 στρεμμάτων, η οποία παραχωρήθηκε στον Σύνδεσμο ΟΤΑ από το Δασαρχείο, δημιουργήθηκε το δίδυμο αδερφάκι του πάρκου της Θέρμης.

Λίγο μετά τη συμπλήρωση δύο χρόνων λειτουργίας, ανηφορίσαμε στο Πάρκο. Ξεναγός μας ανέλαβε ο Ιορδάνης Χαριτίδης, υπεύθυνος λειτουργίας του. Μαζί περπατήσαμε ανάμεσα στα πολλά δέντρα και φυτά που φυτεύτηκαν «τέσσερα μέτρα πάνω από τους όγκους σκουπιδιών. Μιλούμε για 600.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών που βρίσκονται στα πρανή, στα οποία έγιναν αναβαθμοί για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τα χώματα από την έκπλυση και τη δημιουργία νεροφαγώματος. Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά, και εκμηδενίσαμε όλα τα φαινόμενα που παράγονται σε μια πρώην χωματερή». Κυπαρίσσια, τούγιες, πεύκα, ιτιές, σφενδάμη, ακακίες, πυράκανθοι, δενδρολίβανο, σπάρτα, τριανταφυλλιές και διάφορα εποχικά, είναι κάποια από τα δέντρα και θάμνους που επιστρατεύθηκαν για να αλλάξουν την περιοχή. Το πάρκο βρίσκεται σε ένα λόφο με πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Θερμαϊκού και το Δέλτα του Αξιού, την εξωτερική περιφερειακή και το Ωραιόκαστρο. Στην? προίκα του, προστέθηκαν μονοπάτια περιπάτου, άθλησης και ορεινής ποδηλασίας, παιδική χαρά, ξύλινα κιόσκια, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ και τένις. Το 2009 τοποθετείται η κατασκευή ανοιχτού αμφιθεάτρου με σκακιέρα για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, τεχνητής λίμνης για δροσιά και για την πυρασφάλεια του πάρκου και νέων γηπέδων τένις και μπάσκετ. Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να λειτουργήσει αναψυκτήριο σε ξύλινο κτίσμα. Το κτίριο διοίκησης λειτουργεί και ως χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το πάρκο, στο οποίο απασχολούνται 14 εργαζόμενοι, διαθέτει δεξαμενή 150 m3 νερού από γεώτρηση για το πότισμα, και άλλη μια δεξαμενή 80 m3 νερού -από την ίδια γεώτρηση- για τις ανάγκες του κτιρίου διοίκησης. Τρεις κινήσεις που θα έπρεπε να γίνουν, είναι να ενταθούν οι φυτεύσεις (κάτι που ο κ. Χαριτίδης είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη), να σημανθούν καλύτερα τα μονοπάτια και να διαφημιστεί περισσότερο στους Θεσσαλονικείς.

Μετά Ταγαράδες, Καλοχώρι

Ο Ιωάννης Ζουρνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να αυξήσει τα μέλη της οικογένειας των περιβαλλοντικών πάρκων της Θεσσαλονίκης. «Προχωρήσαμε στην αποκατάσταση 300 περίπου στρεμμάτων της εν ενεργεία χωματερής Ταγαράδων, φυτεύοντας δέντρα και φυτά. Οταν θα κλείσει οριστικά η χωματερή, έχουμε έτοιμη και θα υποβάλουμε προς έγκριση τη μελέτη ανάπλασης της υπόλοιπης έκτασης της χωματερής, η οποία υπερβαίνει τα 300 στρέμματα». Στα άμεσα σχέδια είναι και η ανάπλαση της παλιάς χωματερής του Καλοχωρίου, η οποία γειτνιάζει με τον υδροβιότοπο του Δέλτα του Αξιού. Εχει ετοιμαστεί η μελέτη αναμόρφωσης της έκτασης 280 στρ. και αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης του έργου.

www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση