Νοέ 27 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

«Παίζοντας με την λογοτεχνία» για την τρίτη συνεχή χρονιά

Κάτω από: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων συνεχίζει για την τρίτη συνεχή χρονιά το  επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζοντας με την λογοτεχνία» . 

Το παιδικό βιβλίο αποτελεί παράθυρο στη φαντασία αλλά και τη σκέψη του παιδιού. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη  με την υλοποίηση του προγράμματος αυτού  προσπαθεί να αναδείξει την σημασία του παιδικού βιβλίου σε μια εποχή που βομβαρδίζει το παιδί με την εικόνα , την εύκολη πληροφορία και την « εκπαίδευσή του»  στη λογική της λογοτεχνικής κατανάλωσης.  Τα παιδιά γνωρίζοντας τις απολαύσεις και τις δυνατότητες των κειμένων γίνονται οι αυριανοί συνειδητοί αναγνώστες και  όχι οι μελλοντικοί εγγράμματοι πολίτες που ξέρουν απλά να διαβάζουν και να γράφουν.

Στα πλαίσια του προγράμματος τα παιδιά  ηλικίας 6 έως 9 ετών έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τον «μαγικό» κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας μέσα από μηνιαία αφιερώματα σε Έλληνες συγγραφείς.  Στις συναντήσεις που γίνονται κάθε εβδομάδα στο παιδικό τμήμα της ΔΒ οι εμψυχωτές του προγράμματος αφηγούνται ένα βιβλίο του προσκεκλημένου για τον μήνα συγγραφέα προσπαθώντας να μυήσουν τα παιδιά μέσω του γραπτού λόγου και της αφήγησης στην κατανόηση του νοήματος του έργου , του ήρωα, στην συνειδητοποίηση του εαυτού τους μέσω της εξέλιξης και των καινούργιων εμπειριών του παραμυθιού. Παράλληλα γίνονται δημιουργικές δραστηριότητες όπως: συζήτηση που θα αφορά το περιεχόμενο του βιβλίου, ζωγραφική, παιχνίδι ρόλων  και  δραματοποίηση. 

Στα πλαίσια του προγράμματος συνεχίζεται το αφιέρωμα στο συγγραφέα Κώστα Μάγο.  Η καθιερωμένη συνάντηση  του συγγραφέα με τα παιδιά στο Παιδικό Τμήμα της ΔΒ θα γίνει εκτάκτως την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, 5 μ.μ..

Ο Κώστας Μάγος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Είναι μηχανικός και εκπαιδευτικός και μαζί με τους μαθητές του συμμετέχει σε δράσεις με περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα.  Έχει γράψει τα εξής βιβλία:

«Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση», «Το σχολικό ημερολόγιο των βιβλιοφάγων»,  «Σκουπιδιστάν»,  «Το δάσος της ξύλινης ξύστρας», «Πού κρύφτηκε ο ύπνος μου;», «Το μυστικό της θάλασσας»,  «Μια νύχτα στη χωματερή» ,  «Παιχνίδια στην πόλη»

Το πρόγραμμα συνεχίζεται το μήνα Δεκέμβριο με αφιέρωμα στην  συγγραφέα Ελένη Τσιάλτα.

Source:Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση