Νοέ 22 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Έρχεται το εμβόλιο κατά των ναρκωτικών

21-11-08_257229_21.jpg

Ερευνητές στην Ισπανία, η οποία έχει τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης κοκαΐνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δοκιμάσουν το επόμενο έτος ένα εμβόλιο με το οποίο ελπίζουν να βοηθήσουν τους ναρκομανείς να σταματήσουν τον εθισμό των ατόμων αυτών, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές


Το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε 164 ανθρώπους δώδεκα νοσοκομείων κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του επόμενου χρόνου», δήλωσε η Κάρμεν Μόγια Γκράσια, επιδημιολόγος και επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου για τα Ναρκωτικά.

Το εμβόλιο αυτό δεν εξαλείφει τον πόθο για κοκαΐνη, αλλά θα μειώνει την αίσθηση της έκστασης όταν παίρνουν ναρκωτικά. Ειδικότερα, προκαλεί τη σύνδεση του μορίου της πρωτεΐνης με τα μόρια της κοκαΐνης. Τότε το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα, τα οποία αναγνωρίζουν το ναρκωτικό και δεν του επιτρέπουν να φτάσει στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Κάρλο Αλβάρζ Βάρα.

«Οι ασθενείς δεν νιώθουν τίποτα όταν καταναλώνουν το ναρκωτικό και αισθάνονται απογοητευμένοι που ξόδεψαν τα χρήματά τους για το τίποτα», επεσήμανε ο ίδιος.

Η κλινική αυτή προσπάθεια που εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μπορεί να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το προηγούμενο έτος, 22.000 Ισπανοί ακολούθησαν κάποια θεραπευτική αγωγή για την εξάρτησή τους από τα ναρκωτικά. Πλέον, η συνήθης θεραπευτική αγωγή είναι η ψυχιατρική παρακολούθηση και ένα πρόγραμμα «12 βημάτων».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας τυπικός εξαρτημένος είναι: Νέος άνδρας, επαγγελματίας ανάμεσα στις ηλικίες 15 με 34.

Η Ισπανία είναι κύρια πύλη εισόδου κοκαΐνης στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική και κυρίως από την Κολομβία. Σύμφωνα με νομικές πηγές, η Ισπανία αποτελεί «κλειδί» στα παράνομα κέρδη της Κολομβίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν στην Ισπανία για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση