Νοέ 19 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Από την εφηβεία κόβουν το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων οι Τρικαλινοί

images6.jpg

Χαμηλό παραμένει το ποσοστό των βιβλιόφιλων στην περιοχή μας

Γυρίζουν την πλάτη στα εξωσχολικά βιβλία οι έφηβοι Τρικαλινοί θέτοντας ως προτεραιότητα τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων και τις προσπάθειες για εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές. «Είμαι 17 ετών και από τα 13 μου έχω διαβάσει μόλις τρία λογοτεχνικά βιβλία. Το διάβασμα των σχολικών μαθημάτων δεν μου επιτρέπει να ασχολούμαι με κάτι άλλο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στις 3 το μεσημέρι αρχίζω φροντιστήρια και τελειώνω στις εννιά. Πώς να διαβάσω λογοτεχνικά βιβλία; Βέβαια, στη βιβλιοθήκη πηγαίνω συχνά αλλά μόνο για τις σχολικές μου εργασίες», μας λέει ο Παναγιώτης 17 ετών μαθητής της Γ΄Λυκείου. Τα τελευταία χρόνια η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει γίνει μία έντονη και επίπονη προσπάθεια των μαθητών. Φροντιστήρια για όλα σχεδόν τα μαθήματα ταυτόχρονα με αυτά των ξένων γλωσσών γεμίζουν τις ώρες των μαθητών οι οποίοι πλέον αδυνατούν να αναπτύξουν δραστηριότητες όπως η μελέτη εξωσχολικών βιβλίων. «Είναι ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο. Βλέπουμε παιδιά να έρχονται στα βιβλιοπωλεία, να αγοράζουν εξωσχολικά βιβλία μέχρι 13 με 14 ετών. Τα ξαναβλέπουμε πάλι όταν είναι φοιτητές. Δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν είναι έτσι το εκπαιδευτικό μας σύστημα που πλέον δεν επιτρέπει δραστηριότητες παρά μόνο εκείνες για το σχολείο», διαπιστώνει ο κ. Κώστας Τσιοπελάκος, πρόεδρος του συλλόγου βιβλιοπωλών Τρικάλων. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Διαχρονικά η βιβλιοθήκη της πόλης μας είναι μια κυψέλη ανάγνωσης που παρουσιάζει μάλιστα και ικανοποιητικό ποσοστό δανεισμού βιβλίων. Κι όμως τα τελευταία χρόνια οι δανειστικές καρτέλες των μαθητών από τη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου παραμένουν ανενεργές περιμένοντας την ενηλικίωση των αναγνωστών και την απαλλαγή τους από το εξοντωτικό πρόγραμμα σχολείων και φροντιστηρίων.

Λίγοι Τρικαλινοί διαβάζουν

Αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία τάση για στροφή στη λογοτεχνία την οποία βέβαια ενισχύουν κυρίως τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης μέσα από την προβολή και παρουσίαση νέων βιβλίων, το ποσοστό των πολιτών που περνά το κατώφλι των Τρικαλινών βιβλιοπωλείων διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα ανάλογο με αυτά σε πανελλαδικό επίπεδο. «Το αναγνωστικό κοινό κυμαίνεται πανελλαδικά στο 8 με 9%. Αυτός είναι ένας μέσος όρος που αφορά όμως κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην επαρχία το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο» λέει ο κ. Τσιοπελάκος. Πολλοί από αυτούς αναζητούν τα best seller, ενώ λιγότεροι είναι αυτοί που θα αφιερώσουν ώρες στα ράφια των βιβλιοπωλείων, θα αναζητήσουν και τελικά θα βρουν αυτό που θέλουν να διαβάσουν. Όπως μας είπε και ο πρόεδρος του συλλόγου «οι αναγνώστες αυτοί είναι λίγοι και καλοί. Ο αριθμός τους παραμένει σταθερός συνήθως. Οι περισσότεροι έρχονται αφού έχουν γίνει δέκτες κάποιων μηνυμάτων μάρκετινγκ, κάτι το οποίο είναι βέβαια θετικό αφού είναι μια καλή αρχή». Το χαμηλό ποσοστό του αναγνωστικού κοινού αναγκάζει τους βιβλιοπώλες να εμπλουτίσουν τα καταστήματά τους με σχολικά βοηθήματα αλλά και διάφορα άλλα είδη βιβλιοχαρτοπωλείου. Ο κ. Τσιοπελάκος πάνω σε αυτό τονίζει ότι «είναι αναπόφευκτο μιας και τα προϊόντα αυτά δίνουν ένα ασφαλές εισόδημα στα βιβλιοπωλεία αλλά και προσφέρει τη δυνατότητα να φέρουμε και βιβλία τα οποία μπορεί μην προβλέπεται να πουλήσουν αρκετά.

images5.jpg

Σταθεροί οι αναγνώστες της βιβλιοθήκης

Από το 2005 μέχρι σήμερα ο αριθμός του δανεισμού βιβλίων της δημοτικής βιβλιοθήκης παραμένει σχεδόν σταθερός. Ειδικότερα το 2005 είχαμε 13.984 δανεισμούς, το 2006 είχαμε μια ικανοποιητική αύξηση της τάξεως του 4% ενώ το 2007 είχαμε 73 λιγότερους δανεισμούς, δηλαδή από 14.569 μειώθηκαν στους 14.496. πλέον καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι θαμώνες της δημοτικής βιβλιοθήκης να αυξηθούν. Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργεί και το κέντρο πληροφόρησης όπου οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Και αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προσελκύσει μόνο το 2007 1.871 πολίτες.

Μία από τις σημαντικότερες όμως δράσεις είναι το πρόγραμμα «Παίζοντας με τη Λογοτεχνία». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά και πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη ενώ κάθε μήνα τους δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους ίδιους τους συγγραφείς. Όπως μας είπε η πρόεδρος του ΠΟΔΤ κα. Νικολέτα Μπρουζούκη, «Οι προσπάθειες για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης είναι διαχρονικές. Προσπαθούμε να φέρνουμε καινούργια βιβλία και αποτελεί έναν από τους στόχους μας ενδυναμώσουμε τις δράσεις της. Είναι ένα ζωντανό κομμάτι της λειτουργίας της πόλης, ενώ μέσα από προγράμματα για τα παιδιά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέους μόνιμους αναγνώστες».

Source:εφ “Έρευνα”

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση