Νοέ 19 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

«Τηλεορασόπληκτοι» μαθητές

Κάτω από: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

tileorasi_98.jpg

Η μικρή οθόνη φαίνεται ότι έχει μεγάλη επίδραση στα πρόσωπα που αναγνωρίζουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, αφού τις πρώτες θέσεις αναγνωρισιμότητας για τους μαθητές ηλικίας 10-12 ετών καταλαμβάνουν τα πρόσωπα που προβάλλονται στην τηλεόραση, σε αντίθεση με άλλες μορφές του πολιτισμού και της ιστορίας, που αναγνωρίζονται λιγότερο, με εξαίρεση, ωστόσο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Την ίδια στιγμή, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι μαθητές παρακολουθούν τηλεόραση εβδομαδιαίως -κατά μέσο όρο- περισσότερες από 20 ώρες, με έξαρση το Σαββατοκύριακο, και διαθέτουν στο σπίτι τους δύο ή και περισσότερες τηλεοπτικές συσκευές.

Τα αποτελέσματα προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Σερρών από τον Φεβρουάριος έως τον Ιούνιο του 2008, σε μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, από 26 σχολεία των νομών Σερρών, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Δράμας, Ροδόπης και Καβάλας.

Τα παιδιά του δημοτικού, ηλικίας 10-12 ετών, κλήθηκαν να αναγνωρίσουν φωτογραφίες τηλεοπτικών προσώπων και με σημαντική κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική παρουσία.

Στις υψηλότερες θέσεις (από 71-92%) βρίσκονται οι Βουγιουκλάκη, Καρβέλας, Μακρυπούλια, Βροχοπούλου, ενώ στις χαμηλότερες (4-10%) οι Τσόκλη, Χατζιδάκις, Παπά, Λαμπέτη, Ελύτης. Η μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αναγνωρίζεται από 7 στους 10 μαθητές (71,2%) και λαμβάνει την πέμπτη θέση σε σειρά σωστής αναγνώρισης.

Στα προγράμματα αρεσκείας των μικρών μαθητών συμπεριλαμβάνονται τα παιδικά, οι ελληνικές κωμικές σειρές, οι ελληνικές ταινίες, οι ξένες ταινίες και οι αθλητικές εκπομπές.

Στην αντίθετη κατεύθυνση βρίσκονται οι ειδήσεις και οι μεσημεριανές εκπομπές κουτσομπολιού και τα «ριάλιτι».

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές συνήθειες της οικογένειας, διαπιστώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών (86%) πηγαίνει στην άλλη τηλεόραση του σπιτιού, όταν διαφωνεί με τους γονείς για το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσει και μόνο το 3% βλέπει αυτό που επιλέγουν οι μεγάλοι ή κλείνει τη συσκευή.

Αυτός που κρατά περισσότερο το τηλεκοντρόλ στο σπίτι είναι ο πατέρας (45,8%).

Στις οικογένειες των μαθητών, το 64,5% δεν συμβουλεύεται τηλεοπτικά περιοδικά και ποσοστό 76% δεν σχεδιάζει εβδομαδιαίο πρόγραμμα τηλεθέασης.

Το 59,9% λαμβάνει υπόψη τα σήματα καταλληλότητας, ενώ στο 65% των οικογενειών είναι ανοιχτή η τηλεόραση στη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού και στο 36% την ώρα του πρωινού ξυπνήματος.
ΑΠΕ ? ΜΠΕ

www.etipos.com

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση