Νοέ 18 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ξανά στο Κιότο η Ελλάδα

assets_large_t_420_814972_type11495.jpg

Με ομόφωνη απόφασή της, η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΟΗΕ επανένταξε τη χώρα μας στο Πρωτόκολλο, καθώς κρίθηκε αξιόπιστο το Σύστημα Απογραφών

 

Επανήλθε από χθες η Ελλάδα στους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο και δόθηκε έτσι αίσιο τέλος στην αναστάτωση που είχε προκληθεί με την αποβολή της χώρας μας από το Πρωτόκολλο τον περασμένο Απρίλιο.

Η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΟΗΕ, με ομόφωνη απόφαση της 13ης Νοεμβρίου, επανένταξε τη χώρα μας στους ευέλικτους μηχανισμούς (κυρίως στο εμπόριο ρύπων) του Πρωτοκόλλου του Κιότο, εκτιμώντας πως το Εθνικό Σύστημα Απογραφών που εφαρμόζεται είναι επαρκές και αξιόπιστο για τη μέτρηση των αερίων του θερμοκηπίου.

Στο ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έκρυβαν χθες την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της υπόθεσης. «Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που διατύπωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ από την πρώτη στιγμή», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο επιμένει στην άποψή του πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε από λανθασμένα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα το 1995 στον ΟΗΕ για το έτος βάσης 1990 και δεν παραλείπει να εκτοξεύσει κατηγορίες για ακόμα μία φορά κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των οικολογικών οργανώσεων και του καθηγητή Δ. Λάλα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και υπεύθυνος για τις απογραφές των αερίων θερμοκηπίου επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Η αλήθεια είναι πως υπό την απειλή της αποβολής από το Πρωτόκολλο του Κιότο οι επικεφαλής του ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν επανειλημμένες επαφές με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, ενώ εμπειρογνώμονες του ανωτάτου διεθνούς οργανισμού επισκέφθηκαν τη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβριο για να εξετάσουν από κοντά το σύστημα Απογραφής και το Μητρώο Εμπορίας Ρύπων που τέθηκε σε εφαρμογή.

Πρακτικά, οι ελληνικές βιομηχανίες που συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας ρύπων δεν αντιμετώπιζαν ουσιαστικό πρόβλημα με την εμπλοκή που είχε σημειωθεί, καθώς η Ελλάδα θεωρείται ότι βρίσκεται εντός του ορίου που της αναλογεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Οι άλλες χώρες που βρίσκονται ήδη μέσα στον στόχο είναι η Γαλλία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα μας συγκαταλέγεται, επίσης, μεταξύ των τεσσάρων χωρών που αναμένεται να πετύχουν τον στόχο του Κιότο μέχρι το 2012, χωρίς να λάβουν πρόσθετα μέτρα. Οι άλλες χώρες είναι η Γερμανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μ. Νικολοπούλου

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση