Νοέ 15 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ψηφιακή ξενάγηση στην Αρχαία Ρώμη

The New York TimesΤο Google Earth, το πρόγραμμα που μετέτρεψε 400 εκατ. χρήστες υπολογιστών σε ψηφιακούς ταξιδιώτες, στέλνοντάς τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, τώρα ξεναγεί κάθε ενδιαφερόμενο στην Αρχαία Ρώμη. Το Αncient Rome 3D είναι μια ψηφιακή αναπαράσταση 7.000 κτιρίων της Ρώμης του 320 μ.Χ. Από αυτά, τα 250 παρουσιάζονται με εξαιρετική λεπτομέρεια -έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να μπει στο Κολοσσαίο (όπως ήταν τότε, όχι όπως είναι τώρα), να περιπλανηθεί στην αγορά, να επισκεφθεί το Σίρκους Μάξιμους, να θαυμάσει τα αγάλματα και να εκτιμήσει τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Κάποια από τα υλικά που είχαν χρησιμοποιήσει οι Ρωμαίοι επιβιώνουν ώς τις μέρες μας και άρα δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το ποια ήταν η αρχική μορφή τους. Ομως, για κάποια κτίρια, οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να συζητούν έντονα. «Μας αρέσουν οι διαφωνίες, έτσι προάγεται η επιστήμη», είπε στους Νew York Times ο Μπέρναρ Φρίσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμογής της Προηγμένης Τεχνολογίας στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Ιδέα του Φρίσερ

Την ιδέα μίας ψηφιακής αναπαράστασης της Αρχαίας Ρώμης, ο Φρίσερ τη δούλευε εδώ και τρεις δεκαετίες. Οσο η τεχνολογία προχωρούσε, τόσο η ιδέα εξελισσόταν. Στην αρχή, η πρόθεση ήταν να προβληθεί η ψηφιακή αναπαράσταση σε ειδικά σινεμά, στα οποία τα αντικείμενα γίνονται τρισδιάστατα, αν οι θεατές φορέσουν τα κατάλληλα γυαλιά. Επίσης, ο Φρίσερ είχε σκεφθεί ότι η εφαρμογή θα «έτρεχε» στους ισχυρούς υπολογιστές των πανεπιστημίων που έλαβαν μέρος στην κατασκευή του μοντέλου. Ολα αυτά άλλαξαν τον Ιούνιο του 2007, όταν ο Φρίσερ παρουσίασε το πρόγραμμα, που τότε λεγόταν «Η Ρώμη αναγεννιέται», σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη. Την επόμενη ημέρα έλαβε ένα τηλεφώνημα από την Google.

«Ηταν μία ωραία ιδέα, εμείς είπαμε να την κάνουμε πιο προσβάσιμη», είπε ο Μάικλ Τζόουνς, επικεφαλής τεχνολογίας της Google Earth. Ο Τζόουνς είπε ότι η εταιρεία του θα επιθυμούσε να παρουσιάσει τρισδιάστατες απεικονίσεις και άλλων πόλεων, αν οι αρχαιολόγοι προσφέρουν το υλικό. «Οταν οι αρχαιολόγοι το θελήσουν, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τους καρπούς της έρευνάς τους προσβάσιμους σε όλους». «Υπάρχουν πάμπολλες πόλεις και πολιτισμοί που αξίζει να γίνουν γνωστοί με αυτό τον τρόπο».

Οι ψηφιακές ξεναγήσεις δεν εξαντλούνται στο οπτικό υλικό. Μαζί με τα κτίρια εμφανίζονται και διάφορες ιστορικές πληροφορίες, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν περισσότερο, μεταφέρονται στα ανάλογα λήμματα του Platner&Ashby?s Topographical Dictionary of Ancient Rome, του Digital Forma Urbis Romae του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, του καταλόγου του γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και πολλών άλλων. Ο Φρίσερ ευελπιστεί ότι τώρα που θα γίνει προσβάσιμο σε εκατομμύρια χρήστες το Ancient Rome 3D, θα μετατραπεί σε πεδίο διαρκούς ακαδημαϊκής έρευνας, ανοικτό σε αλλαγές και προσθήκες από άλλους μελετητές. «Το σπουδαίο πράγμα στην ψηφιακή τεχνολογία», λέει ο Φρίσερ, είναι ότι ενσωματώνει διαρκώς νέα δεδομένα και «παρουσιάζει τις διαφορετικές απόψεις».

Για να δείτε το Ancient Rome 3D στον υπολογιστή σας πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το λογισμικό Google Earth (το «κατεβάζετε» από τη σελίδα earth.google.com,) να επιλέξετε Gallery στην αριστερή πλευρά της οθόνης και μετά να κάνετε κλικ στο Ancient Rome 3D.

news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση