Νοέ 12 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Εκτός σχολείου λόγω διαβήτη!

Απορρίφθηκαν λόγω της πάθησής τους! Τρία μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της Αττικής είχαν αρνηθεί πέρσι την εγγραφή σε μαθητές λόγω του ότι ήταν διαβητικοί, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη! Η έλλειψη νοσηλεύτριας σήμερα στα σχολεία δημιουργεί ένα σοβαρό κενό στην αντιμετώπιση των παιδιών αυτών. Οπως, μάλιστα, έδειξε πανευρωπαϊκή έρευνα, σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς δεν ενημερώνουν τους δασκάλους για τον φόβο περιθωριοποίησης του παιδιού, ενώ και οι εκπαιδευτικοί στην πλειονότητά τους αγνοούν τα βασικά για την αντιμετώπιση ενός υπό ή υπεργλυκαιμικού επεισοδίου.

Η έρευνα έδειξε ότι ακόμη και σε προηγμένα κοινωνικά κράτη, όπως είναι οι σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία, υπάρχει πλημμελής φροντίδα των διαβητικών παιδιών τόσο στο οικογενειακό περιβάλλον τους όσο και στο σχολείο. Συχνά τα παιδιά αυτά δέχονται τα έντονα πειράγματα των συμμαθητών τους, με αποτέλεσμα να τους δημιουργούνται σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και ανάλογα περιστατικά καταγράφονται και στη χώρα μας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας σήμερα το 7-8% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 700.000-800.000 συμπατριώτες μας πάσχουν από την πάθηση, εκ των οποίων τα 30.000 είναι παιδιά και νέοι κάτω των 30 ετών. Εάν στα νούμερα αυτά συνυπολογιστεί περίπου ένα 5% ατόμων που δεν γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση, τότε το πρόβλημα λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις.

1.000 παιδιά

Επιπλέον, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 10.000 άτομα με νεανικό διαβήτη δεν παρακολουθούνται για τη νόσο τους, με συνεπακόλουθες επιπλοκές για την υγεία τους. Στη χώρα μας μέχρι στιγμής περίπου 1.000 παιδιά αντιμετωπίζουν θεραπευτικά την πάθηση με αντλίες ινσουλίνης. Σε ετήσια βάση ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (νεανικός διαβήτης) παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 3%, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι εκδηλώνεται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο στον διαβητικό πληθυσμό της χώρας μας προστίθενται περί τα 35.000-40.000 νέα περιστατικά, εκ των οποίων περισσότερα από 500 αφορούν παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 ετών.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη όπως έχει οριστεί η 14η Νοεμβρίου. Ομιλητές ήταν ο δήμαρχος Υμηττού, ο επιστημονικός υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου «Υγεία» Χρ. Ζούπας, η επίκ. καθηγήτρια παθολόγος-διαβητολόγος και μέλος του δ.σ. του Ελληνικού Τμήματος Ιδρύματος Ερευνας για τον Νεανικό Διαβήτη Α. Μητράκου, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) Σ. Μανέα και ο αντιπρόεδρος Συλλόγου Διαβητικών Ν. Θεσσαλονίκης «Αγιος Δημήτριος» Χρ. Δαραμήλας.

Η φετινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε παιδιά και εφήβους με νεανικό διαβήτη που δεν έχουν πρόσβαση στα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα ενώ, εκτός όλων των άλλων, αντιμετωπίζουν και προβλήματα στο σχολείο τους. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 12/11/2008

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση