Νοέ 05 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Νέα ταινία θόλου «Θαλάσσιοι γίγαντες» στο Ευγενίδειο Εγκαίνια της έκθεσης «Ο θαυμαστός κόσμος των απολιθωμάτων».

Μια νέα προϊστορική περιπέτεια, μια κατάδυση στον ξεχασμένο κόσμο των θαλάσσιων ερπετών, σε ένα ταξίδι 85 εκατομμυρίων ετών πίσω στο χρόνο, αποτελεί τη νέα εντυπωσιακή ταινία θόλου που θα προβάλλεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο 2008-09.

Η πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας έγινε απόψε, σε ειδική εκδήλωση, την οποία προλόγισε ο διευθυντής του Πλανηταρίου καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος, ενώ στο επιστημονικό της περιεχόμενο αναφέρθηκε ο Μιχάλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα με την ταινία, στο Πλανητάριο εγκαινιάστηκε απόψε η Έκθεση «Ο θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων», που αποτελεί μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και οι δύο, ταινία και έκθεση από κοινού, ενημερώνουν με τρόπο επιστημονικά άρτιο για την ζωή στον θαλάσσιο κόσμο του πλανήτη μας πολύ πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος.

Η ταινία «Θαλάσσιοι Γίγαντες», η οποία θα ξεκινήσει να προβάλλεται για το κοινό στο Πλανητάριο από τις 6 Νοεμβρίου, φέρει την υπογραφή του Νational Geographic Cinema Ventures στην παραγωγή, αλλά και του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (National Science Foundation), που την επιχορήγησε μερικώς.

Είναι η πρώτη ταινία θόλου που ζωντανεύει τα μυθικά όσο και ξεχασμένα προϊστορικά θαλάσσια πλάσματα. Περιγράφει τι ακριβώς συνέβαινε στους ωκεανούς την εποχή που στη ξηρά κυριαρχούσαν οι Δεινόσαυροι, μέσα από ολοζώντανες αναπαραστάσεις, με τη συνοδεία της μουσικής των Peter Gabriel and the Footnotes.

Η ταινία ξεκινά από το Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών όπου μια ομάδα Παλαιοντολόγων προσπαθεί να ανακαλύψει τα ίχνη που μας άφησαν τα θαλάσσια αυτά πλάσματα, ώστε να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να κατανοήσουμε τις συνήθειές τους. Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, η ταινία μεταφέρει τους θεατές στις προϊστορικές θάλασσες, σε άγνωστα νερά, γεμάτα αμμωνίτες, προϊστορικούς καρχαρίες, γιγάντια καλαμάρια και πολλά άλλα παράξενα πλάσματα.

Η έκθεση «Ο θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων» θα διαρκέσει από 6 τις Νοεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2009 και προσφέρει την ευκαιρία στους μικρούς και μεγάλους φίλους του Πλανηταρίου να παρατηρήσουν τα «ζωντανά» ίχνη που άφησαν μέσα στους αιώνες τα θαλάσσια πλάσματα της εποχής των δεινοσαύρων.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν κρινοειδή ηλικίας 400 εκατομμυρίων ετών, καθώς και αμμωνίτες κάθε μεγέθους από το Μαρόκο, κνιδόζωα (μέδουσες) ηλικίας 650 εκατομμυρίων ετών από την Ουκρανία, τον εντυπωσιακό σκελετό ενός ιχθυόσαυρου, απολιθωμένες πατημασιές δεινοσαύρων και οστά απατόσαυρων.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα και Τρίτη 10.00 – 14.00, Τετάρτη έως Κυριακή 10.00 – 21.00 με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 9469 600 ή στην ιστοσελίδα: www.eugenfound.edu.gr .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση