Νοέ 05 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Επιστρέφει θραύσμα του Παρθενώνα

Κάτω από: ΜΟΥΣΕΙΑ

parthenon_98.jpg

Θραύσμα από τον ανάγλυφο διάκοσμο του Παρθενώνα επιστρέφει από το Βατικανό στην Αθήνα.

«Πρόκειται για μια χειρονομία ενός από τα σημαντικότερα Μουσεία της Ευρώπης, που δίνει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους, προκειμένου να αποκατασταθεί τελικά και οριστικά η ενότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα» ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος παρουσίασε την Τετάρτη την επιστροφή του θραύσματος σε εκδήλωση που έγινε στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του αρχιεπισκόπου Πάτρικ Κόβερι, του αποστολικού Νουντσίου (πρέσβη του Βατικανού στην Ελλάδα), του πρέσβη της Ελλάδας στο Βατικανό, Μ. Χισκάκη, του επιμελητή του τμήματος κλασικών αρχαιοτήτων του Βατικανού (εκπροσώπου των Μουσείων του Βατικανού), Μ. Σπινόλα και του προέδρου ΟΑΝΜΑ, καθηγητή Δ. Παντερμανλή.

Σε ό, τι αφορά το επιστραφέν θραύσμα, πρόκειται για κομμάτι από τον ανάγλυφο διάκοσμο του Παρθενώνα στο οποίο εικονίζεται τμήμα της κεφαλής ανδρός και μέρος τμήματος της υποβασταζόμενης στον ώμο του σκάφης, το οποίο ανήκει στη βόρεια ζωφόρο και φυλασσόταν στο Μουσείο Ετρούσκο της πόλης του Βατικανού.

Οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό του θραύσματος και την επανένωση του με τη μορφή στην οποία ανήκει, ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και εντάθηκαν από το 1997 με την κινητοποίηση της ιταλικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών σε συνεργασία με το Τμήμα Ξένων Σχολών της διεύθυνσης προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων.

Το 2006, κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό, ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε συζητήσει με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ την επιστροφή του θραύσματος.

Στο Βατικανό φιλοξενούνται δύο ακόμα θραύσματα από την ίδια ζωφόρο, εκ των οποίων το ένα αναμένεται να επιστραφεί στην Αθήνα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.e-tipos.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση