Νοέ 04 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ομπάμα «ψηφίζουν» πολίτες σε χώρες σε όλο τον κόσμο

954415_b.jpg

Ένα νέο ξεκίνημα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο πλανήτη αναμένουν πολίτες σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούν στενά μία από τις πλέον μακρές και συναρπαστικές αναμετρήσεις για την προεδρία των ΗΠΑ. Οι προτιμήσεις τους, πάντως, κλίνουν προς την πλευρά του υποψηφίου των Δημοκρατικών…

Στην Ευρώπη οι δημοσκοπήσεις έδειχναν σαφή προτίμηση υπέρ του Ομπάμα. Στη Γερμανία, μάλιστα, ενώπιον της πύλης του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, έδωσε την ομιλία του με το μεγαλύτερο ακροατήριο με περίπου 200.000 ανθρώπους. Ευρωπαίοι πολίτες εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος θα κινηθεί για να αποκαταστήσει την εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο σε μία περίοδο εντάσεων. Δεν λείπουν φυσικά και οι εκδηλώσεις υπέρ του διδύμου Μακέιν/Πέιλιν στην Ευρώπη.

Ελπίδες για μία περισσότερο συμβιβαστική και λιγότερο επιθετική πολιτική εκ μέρους των ΗΠΑ έχουν και οι πολίτες χωρών της Μέσης Ανατολής. Η απερχόμενη κυβέρνηση βαρύνεται με την απάνθρωπη μεταχείριση των (μουσουλμάνων) κρατουμένων στο Γκουαντάναμο και τη φυλακή του Αμπού Γκράιμπ.

Πάντως στο Ισραήλ βλέπουν με ελαφρύ σκεπτικισμό εάν εκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα που δηλώνει ανοιχτός σε συνομιλίες με το Ιράν, με το οποίο το Ισραήλ έχει εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις. Το ρεύμα υπέρ του Μακέιν στο Ισραήλ είναι μεγαλύτερο, αν και οι δύο Αμερικανοί υποψήφιοι έχουν ταχτεί ανοιχτά υπέρ ισχυρών σχέσεων με τη χώρα.

Την άποψή του για τον Μπαράκ Ομπάμα έδωσε ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Granma, o Κουβανός ηγέτης χαρακτηρίζει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών «πιο έξυπνο, καλλιεργημένο» και λιγότερο φιλοπόλεμο από τον αντίπαλό του, Τζον Μακέιν για τον οποίο γράφει ότι είναι «ηλικιωμένος και δεν είναι υγιείς». Ωστόσο, δεν υποστήριξε ανοιχτά κανένα από τους δύο υποψηφίους καταγράφοντας τις αμφιβολίες του για την πολιτική τους.

Με μεγάλες προσδοκίες περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ οι Κενυάτες και ψηφίζουν αναφανδόν τον Μπαράκ Ομπάμα, το «δικό τους παιδί» καθώς ο πατέρας του ήταν Κενυάτης.

«Δεν θα κοιμηθούμε απόψε», δηλώνουν Κενυάτες στους δημοσιογράφους και οργανώνουν πάρτι, βέβαιοι για την νίκη. Παρόμοια η εικόνα και σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Νιγηρία και η Ουγκάντα, όπου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι εξαιρετικά δημοφιλής.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση