Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί 31/10/2008 η έναρξη των εργασιών του 8ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών που διοργανώνει μέχρι την Κυριακή ο Φιλολογικός, Ιστορικός. Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, του Ιδρύματος Λεωνίδα Μακρή, της ΤΕΔΚ Ν. Τρικάλων και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων.
Στο εν λόγω Συμπόσιο παίρνουν μέρος 51 επιστήμονες (καθηγητές πανεπιστημίου, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, ερευνητές, λαογράφοι, φιλόλογοι κ.ά.) από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα προβούν σε 47 ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικές με την ιστορία, αρχαιολογία, τέχνη, λαογραφία, φιλολογία της περιοχής Τρικάλων.
Χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μαριανός Καράσης, ο αντινομάρχης κ. Τσίγκας και ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Τρικάλων κ. Ταμήλος ο οποίος εξήρε την σημαντική πρωτοβουλία του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου τονίζοντας ότι για 3 ημέρες ο Ν. Τρικάλων θα γίνει και πάλι αντικείμενο πολύπλευρης επιστημονικής μελέτης ενώ η ΤΕΔΚ όπως πάντα θα συμβάλλει στην έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου ώστε να γίνουν αντικείμενο έρευνας και μελέτης από τις νεώτερες γενιές.
Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατόν να κηρύξει την έναρξη του Συνεδρίου ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Λέγκας καθώς το πρωί συμμετείχε σε συζήτηση στην Βουλή ενώ θα ακολουθήσει σήμερα και το ταξίδι του στην Γερμανία όπου θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης «Μετέωρα». Στο μήνυμά του πάντως ο κ. Λέγκας ανέφερε για το Συνέδριο τα εξής:
«Χωρίς να θέλω να κοινοτυπήσω, οφείλω να επισημάνω ότι στη σημερινή εποχή που τα σύνορα ανοίγουν και στον πλανήτη κυριαρχεί αυτό που συνοπτικά αποκαλούμε «παγκοσμιοποίηση», είναι ακόμη πιο σημαντική για κάθε έθνος, για κάθε λαό η στροφή στις ρίζες του.
Η λεπτομερειακή αποτύπωση της ιστορικής του διαδρομής στον πλανήτη.
Η καταγραφή και η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.
Η διαφύλαξη και ανάδειξη των αρχαιολογικών τόπων και μνημείων.
Η εμβάθυνση στη λεγόμενη «μικροϊστορία», δηλαδή την ιστορία απλών, αθημερινών ανθρώπων από την οποία συνάγονται πολύτιμα στοιχεία για τη γενικότερη ιστορική εξέλιξη.
Όλους αυτούς τους στόχους εκπληρώνει επί σειρά ετών, με συνέπεια και πολύ μόχθο είναι αλήθεια, ο Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων.
Αυτούς τους στόχους, αυτές τις ανάγκες επιχειρεί να καλύψει και με το 8ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών, το οποίο ξεκινά σήμερα.
Παρακολουθώντας ? για τη ακρίβεια, ζώντας κι εγώ ο ίδιος ? εδώ και πολλά χρόνια, την δραστηριότητα του Συλλόγου και γνωρίζοντας προσωπικά τους επικεφαλής του και πρωτίστως τον ακάματο καθηγητή κ. Νημά, είμαι βέβαιος για την επιτυχία και αυτής της προσπάθειας.
Μιας προσπάθειας, βασικός σκοπός της οποίας είναι να ξετυλίξει και να παρουσιάσει στην επιστημονική κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία αυτό το αδιάσπαστο νήμα, που συνδέει το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον.
Αδράζοντας την ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι δεν αρκεί μόνον να επικαλούμαστε τον ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο που μας κληροδότησαν εμπνευσμένοι δημιουργοί και σημαντικοί άνθρωποι.
Είναι ανάγκη να τον κεφαλαιοποιούμε, να τον αναδεικνύουμε και να τον αξιοποιούμε.
Είναι ανάγκη να μετουσιώνουμε την κληρονομιά αυτή σε έργα, νοοτροπίες και πρακτικές, που υπηρετούν το συλλογικό συμφέρον.
Είναι ανάγκη να αναδεικνύουμε συνεχώς την αξία της προσφοράς στην Πατρίδα».
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα αναπτυχθούν ενδιαφέρουσες ομιλίες όπως:
ΣΩΤΗΡΙΟΣ Γ0ΡΓ0ΓΕΤΑΣ, ερευνητής, «Νερόμυλοι – Νεροτριβές – Μαντάνια – Νεροπρίονα στην περιοχή Ασπροποτάμου Τρικάλων και η συμβολή τους στην τοπική οικονομία»
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΡΟΥΣΙΑΚΗΣ, φιλόλογος, ” Η παραδοσιακή γυναικεία ενδυμασία του Μικρού Κεφαλόβρυσου Τρικάλων”
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ, αν. καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας, “Από τη Φαλώρεια και το Αιγίνιον στην Τρίκκα. Τίτος Λίβιος και Β’ Μακεδονικός Πόλεμος”
ΜΑΡΟΥΛΑ ΚΛΙΑΦΑ, συγγραφέας,
“Ο Μύλος του Αγαθοκλή (Μα-τσόπουλου). Η πρώτη βιομηχανική επένδυση στα Τρίκαλα”
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΗΜΑΣ, φιλόλογος – διδάκτωρ ιστορίας, ” Γεώργιος Κονδύλης. Η στρατιωτική και πολιτική του δράση.
Source:trikalacity.gr
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.