Οκτ 30 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Οικονομική ή Οικολογική η κρίση;

Κάτω από: OIKONOMIA,Οικολογικά

clip_image001.jpg

Την άλλη όψη του «νομίσματος» της οικολογικής αφαίμαξης του πλανήτη φαίνεται να αποτελεί σύμφωνα με έκθεση οικολογικών οργανώσεων η οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τις διεθνείς οργανώσεις, ανάμεσά τους και η WWF, η διεθνής οικονομική κρίση μεταφράζεται τελικά σε οικολογική κρίση.
Όπως προκύπτει από στοιχεία της έκθεσης, η ζήτηση φυσικών πόρων που υπάρχει σήμερα παγκοσμίως υπερβαίνει τις δυνατότητες του πλανήτη σχεδόν κατά ένα τρίτο.
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται έλλειμμα στους φυσικούς πόρους των χωρών που παρέχουν τα αναγκαία προϊόντα καθώς οι κοινωνίες που καταναλώνουν, δημιουργούν απώλειές σε φυσικό κεφάλαιο, οι οποίες δεν αναπληρώνονται.

Η έκθεση ονομάζεται «Living Planet» και υποστηρίζει ότι τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε κοινωνίες που καταναλώνουν με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από αυτούς που μπορεί να αντέξει το φυσικό περιβάλλον.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ανεξέλεγκτη κατανάλωση του φυσικού κεφαλαίου θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του πλανήτη, με άμεσες οικονομικές επιπτώσεις, όπως την αύξηση των τιμών σε νερό, τρόφιμα και ενέργεια.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επιστήμονα Dan Barlow που μετείχε στην έρευνα, ο οποίος υποστηρίζει ότι την ίδια ώρα που τα media ασχολούνται με την οικονομική κρίση, ο πλανήτης «κατρακυλά» σε μία άνευ προηγουμένου οικολογική κρίση.
«Εάν συνεχίσουμε να σπαταλάμε με αυτούς τους αυξητικούς ρυθμούς τους φυσικούς πόρους, μέχρι τα μέσα του 2030 θα χρειαζόμαστε το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη μας επί δύο φορές για να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής μας στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά», σύμφωνα με τον επικεφαλής της WWF James Leape.
Η έκθεση «Living Planet» κλείνει τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε δεν θα είναι τίποτα μπροστά στην «οικολογική ύφεση» που αντιμετωπίζουμε.

Πηγή: BBC

e-tipos.com 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση