Οκτ 30 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Άρωμα γυναίκας στο Ίντερνετ

Κάτω από: ΙΝΤΡΕΝΕΤ

contentsegment_8891914_0.jpg

«Τη δεκαετία του ΄90 συμμετείχα σε αρκετές εκδηλώσεις και ημερίδες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας. Δυστυχώς όμως οι γυναίκες που παίρναμε μέρος μετριόμασταν στα δάχτυλα του ενός χεριού». Για πολλά χρόνια η κ. Δέσποινα Μπακιρτζή, καθώς ήταν η μοναδική γυναίκα, ένιωθε «μοναξιά» όταν το θέμα στις επαγγελματικές ή φιλικές συζητήσεις αφορούσε τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες του Διαδικτύου.
Ήταν από τις λίγες γυναίκες που έπαιρναν μέρος και μπορούσαν να παρακολουθήσουν από την αρχή έως το τέλος το θέμα και το σκεπτικό των ομιλητών. Η επαγγελματική της ιδιότητα άλλωστε της το επέτρεπε, αφού για τουλάχιστον 15 χρόνια εργάστηκε στον τομέα των υπηρεσιών και των προϊόντων τεχνολογίας.
Μπλογκ, εταιρείες νέων τεχνολογιών, επιχειρήσεις με παρουσία στο Ίντερνετ: το άρωμα γυναίκας σε αυτούς τους κλάδους φαίνεται πως δεν είναι αρκετά δυνατό. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι γυναίκες είναι αποκλεισμένες από τις νέες τεχνολογίες. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει όμως είναι ότι η γυναίκα, και πολύ περισσότερο η Ελληνίδα,

ΕΞΠΕΡ

Οι Ελληνίδας μέχρι 25 ετών είναι εξπέρ στη χρήση του Ίντερνετ, όμως δεν ισχύει το ίδιο όσο μεγαλώνουν

πρέπει να πείσει σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ό,τι ο άνδρας ότι γνωρίζει την τεχνολογία. Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει αρκετές γυναίκες στη χώρα μας να βλέπουν από μακριά τις εξελίξεις στον τομέα των νέων τεχνολογιών», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μπακιρτζή, σύμβουλος εταιρειών για θέματα τεχνολογίας σήμερα. Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Το 21% των Ελληνίδων χρησιμοποιούσε το Ίντερνετ το 2006, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για την Ε.Ε. των 15 ήταν 49%. Έναν χρόνο μετά, η χρήση των νέων τεχνολογιών από τις Ελληνίδες εμφανίζεται ενισχυμένη (24,4%) και πάλι όμως τα σκήπτρα κρατούν οι άνδρες.

Για δύο λόγους
«Δύο είναι οι κυριότεροι λόγοι που κρατούν τις γυναίκες στη χώρα μας μακριά από την τεχνολογία. Ο φόβος ότι πρόκειται για μία ασχολία αρκετά χρονοβόρα και δύσκολη είναι ο βασικότερος», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Λάριος, αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Συμπληρώνει δε ότι ακόμη κι όταν οι Ελληνίδες διαπιστώνουν τα οφέλη του Ίντερνετ, αφήνουν τον σύντροφο ή τα παιδιά να ασχοληθούν. «Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι τα κορίτσια έως 25 ετών, η νέα γενιά δηλαδή, είναι εξπέρ στη χρήση των νέων τεχνολογιών,και μάλιστα η συγγραφή κειμένων και η ενασχόληση με τα μπλογκ είναι το φόρτε τους». Δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο και με την ηλικιακή ομάδα των 35- 54 ετών, η οποία δεν τα πάει καλά με τις ψηφιακές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των γυναικών ηλικίας μεταξύ 45- 54 ετών: μόλις το 16% χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο.

Το Girl Geek Dinners
«Αυτή η απόσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις νέες τεχνολογίες και τις Ελληνίδες ήταν η αιτία που με έκαναν να υιοθετήσω τον θεσμό των Girl Geek Dinners», σημειώνει η κ. Μπακιρτζή. Μία γυναικεία φιγούρα, ένα πιρούνι κι ένα μαχαίρι: είναι το λογότυπο που ενώνει εκατοντάδες γυναίκες παγκοσμίως, φανατικές των νέων τεχνολογιών. Η ιδέα των Girl Geek Dinners άρχισε το 2005 στο Λονδίνο από μία γυναίκα, η οποία ανακάλυψε ότι ήταν η μοναδική εκπρόσωπος του «αδύναμου» φύλου σε μία σειρά εκδηλώσεων με θέμα την τεχνολογία.
Είναι το μέλλον
«Δεν είμαι προγραμματίστρια ούτε ?κομπιουτεράκιας?. Ωστόσο, θεωρώ ότι το Ίντερνετ είναι το μέλλον και θέλοντας να το κάνω μέρος της ζωής μου, πήρα μέρος στα Girl Geek Dinners (GGD)», λέει η 29χρονη Μαριλού Τζεμπελίκου. Όπως προσθέτει, την ενδιέφερε η ιδέα της ενημέρωσης των γυναικών για τις νέες τεχνολογίες. «Νέα τεχνολογία άλλωστε είναι και μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή η δημιουργία μίας ιστοσελίδας για το αγαπημένο σου χόμπι».

Στην Ελλάδα η ιδέα των Girl Geek Dinners ήρθε μόλις τον περασμένο Ιούνιο. «Ήταν η ιδανική λύση: συνάντηση γυναικών μία φορά τον μήνα, οι οποίες θέλουν να μάθουν για τις τεχνολογικές εξελίξεις, να δουν ζωντανά παραδείγματα εκπροσώπων του φύλου μας που έχουν κάνει εκπληκτικά πράγματα με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών», λέει η κ. Δέσποινα Μπακιρτζή, διοργανώτρια των ελληνικών Girl Geek Dinners.
Σήμερα στις 7
Μάλιστα, σήμερα στις 7 το απόγευμα πραγματοποιείται η 3η εκδήλωση για νέες τεχνολογίες στον Κεραμεικό. «Παρουσιάζονται δουλειές γυναικών στον τομέα του Ίντερνετ. Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για επαγγελματίες, αλλά και για γυναίκες οι οποίες αγόρασαν έναν υπολογιστή και δεν ξέρουν πώς να τον χρησιμοποιήσουν. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βρεθούν μαζί οι γυναίκες του Ίντερνετ. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν.LΙΝΚ:

http://www.ggd.gr

Η 36χρονη γκουρού σήμερα στην Ελλάδα

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ η γυναίκα- γκουρού της νέας γενιάς διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών (web 2.0). Η Ορλί Γιακουέλ (φωτογραφία) από το Ισραήλ είναι ένα από τα ισχυρά πρόσωπα στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Η σχέση της με το Ίντερνετ άρχισε τον Μάρτιο του 2006, όταν δημιούργησε το δικό της μπλογκ, το οποίο είχε φανατικούς οπαδούς οι οποίοι το επισκέπτονταν καθημερινά. Υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας παροχής δικτύων ΑΟL. Τους τελευταίους μήνες δημιούργησε τον μεγαλύτερο κατάλογο για διαδικτυακές εφαρμογές (Go2web20).
Το πάθος της για τις νέες τεχνολογίες θα μοιραστεί σήμερα η 36χρονη Ορλί με τις Ελληνίδες που θα βρεθούν στο 3ο GGD. «Η οικογένεια και οι φίλοι μου πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν συμμερίζονται την αγάπη μου για το Ίντερνετ, το οποίο τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν ακόμη να καταλάβουν ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο της δουλειάς μου» λέει στα «ΝΕΑ». Δουλεύει καθημερινά 18 ώρες, κλέβοντας χρόνο από τον νυχτερινό ύπνο της, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κοιμάται αγκαλιά με το iΡod, μόνο και μόνο για να τσεκάρει, όπως λέει, το email της.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση