Οκτ 30 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Φυτρώνουν Μall στον Κάμπο

Κάτω από: OIKONOMIA

 contentsegment_8881255_0.jpg

Τρία νέα πολυκαταστήματα άνοιξαν μέσα σε έναν μήνα στην περιοχή της Λάρισας

«Για μια εργαζόμενη μητέρα το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών κέντρων είναι ό,τι καλύτερο. Εκτός αυτού εδώ μπορώ να έρθω άνετα με το παιδί μου, μπορώ να βρω ό,τι θέλω σε έναν χώρο- ανδρικά, γυναικεία, παιδικά, είδη για το σπίτι, δώρα, ζαχαροπλαστεία, φαγητό, κινηματογράφους- ό,τι θελήσω χωρίς να χρειάζεται να γυρίζω σε ολόκληρη την πόλη. Και επιπλέον, παρκάρεις άνετα».

Η κ. Σταυρούλα Γκρίλλα, ιδιωτική υπάλληλος, έκανε τα ψώνια της στο νέο εμπορικό κέντρο της Λάρισας Ρantheon Ρlaza. Πρόκειται για το ένα από τα τρία εμπορικά κέντρα που άνοιξαν τις πύλες τους αυτό τον μήνα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Το συγκεκριμένο έχει 120 καταστήματα, εστιατόρια, σινεμά και άλλους χώρους ψυχαγωγίας. Η εισβολή πολυκαταστημάτων στη Λάρισα αλλάζει τις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων στη Θεσσαλία, καθώς δεν απευθύνονται μόνο στους κατοίκους της Λάρισας αλλά και στους γειτονικούς νομούς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Οlympia Μall που άνοιξε το περασμένο Σαββατοκύριακο βρίσκεται στον δρόμο Τρικάλων- Καρδίτσας, στο Αγναντερό. «Οι πιο

ΜΕΙΚΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Άλλοι έμποροι θεωρούν πως απειλούνται, άλλοι ακολούθησαν, ενώ μερικοί πιστεύουν πως δεν «χωράνε» στην περιοχή λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

νέοι άνθρωποι προτιμούν να ψωνίζουν στα πολυκαταστήματα», λέει η κ. Όλγα Λάππα: «Είναι όλα τα καταστήματα συγκεντρωμένα, έχει χώρους διασκέδασης και τα ψώνια εδώ είναι πιο χαλαρά, χωρίς αυτοκίνητα, φανάρια και κορναρίσματα».

Απειλή και άμυνα
Ήδη, πάντως, αρκετοί καταστηματάρχες στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Λάρισας νιώθουν να απειλούνται, ενώ άλλοι αποφάσισαν να αντιδράσουν είτε ανοίγοντας νέο κατάστημα μέσα στα εμπορικά κέντρα είτε παίζοντας το ισχυρό χαρτί τους, που δεν είναι άλλο από την προσωπική σχέση την οποία έχουν αναπτύξει χρόνια τώρα με την πελατεία τους. «Η μόδα των εμπορικών κέντρων ανήκει στα πλαίσια των ευρύτερων επενδυτικών κινήσεων για την ανάπτυξη της πόλης. Η Λάρισα θα εξελιχθεί στον τρίτο πόλο έλξης για τους καταναλωτές στην Ελλάδα. Τα εμπορικά κέντρα απευθύνονται στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Τα καταστήματα του κέντρου της πόλης πιστεύω ότι θα μοιραστούν μαζί τους ένα 30% των τοπικών καταναλωτών. Το θετικό είναι ότι θα προσελκύσουν νέους επισκέπτες και το στοίχημα είναι για τον εμπορικό κόσμο της Λάρισας να κερδίσει ένα μέρος απ΄ αυτούς. Το μόνο πρόβλημα που πιστεύω ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν οι έμποροι του κέντρου θα είναι το κατά πόσο οι τιμές σε ίδια προϊόντα θα είναι ανταγωνιστικές με εκείνες του εμπορικού κέντρου» σχολίασε στα «ΝΕΑ» ο κ. Μιλτιάδης Χατζηπούλιος, έμπορος υποδημάτων στο κέντρο της Λάρισας.

«Πιστεύω ότι ύστερα από ένα χρονικό διάστημα η αγορά θα ισορροπήσει. Θα μπορούμε να ψωνίζουμε πράγματα από τα εμπορικά κέντρα, αλλά δεν νομίζω ότι θα εγκαταλείψουμε κάποια καταστήματα του κέντρου», λέει η κ. Γιούλα Σούρλα, που έκανε τις αγορές της στο κέντρο της πόλης.

2.000 καταστήματα
Στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Λάρισας λειτουργούν περισσότερα από 2.000 καταστήματα. «Με τόσα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στα ελληνικά νοικοκυριά, νομίζω ότι ήταν άτυχη η στιγμή να ανοίξουν τόσα εμπορικά κέντρα στην περιοχή μας. Εγώ πιστεύω στις προσωπικές σχέσεις που έχουμε τόσα χρόνια και όχι στα απρόσωπα καταστήματα πολυεθνικών εταιρειών. Νομίζω ότι η αγορά και οι έμποροι της Λάρισας δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα» τόνισε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιώργος Γκαρέλιας, έμπορος του κέντρου.

Υπάρχουν και ενστάσεις

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ για την εισβολή των πολυκαταστημάτων διατυπώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικ. Τζίκας. «Τα εμπορικά κέντρα και όλες αυτές οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται βίαια στην περιοχή τον τελευταίο καιρό θα έπρεπε να ελέγχονται από την πολιτεία όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή σε τοποθεσίες κοντά σε πόλεις που δεν δημιουργούν ανισότητες και αδικίες με τις τοπικές κοινωνίες, δεν δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό που στο τέλος την πληρώνει ο καταναλωτής».

Προσφυγή κατά της κατασκευής του Μall στον Βοτανικό

ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ και ακύρωση όλων των πράξεων με τις οποίες εγκρίθηκε η πολεοδομική άδεια για την κατασκευή και λειτουργία κτιριακού συγκροτήματος πολλαπλών χρήσεων στον Βοτανικό ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάτοικοι και φορείς της περιοχής, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το εν λόγω συγκρότημα, που βρίσκεται κοντά στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και όπου θα στεγαστεί ένα νέο Μall μεγαλύτερων διαστάσεων από το αντίστοιχο της περιοχής Αμαρουσίου, θα προκαλέσει πλήγμα στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της περιοχής. Τονίζουν μάλιστα ότι και μόνο η κίνηση 2.300 αυτοκινήτων, που θα έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύουν στο υπόγειο γκαράζ του συγκροτήματος, ισοδυναμεί με την προσθήκη πολλών πολυώροφων πολυκατοικιών.

www.tanea.gr

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση