Οκτ 30 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Σήματα SOS από τα φυτά

Κάτω από: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

29-10-08_253862_1.jpg

Τα φυτά, όταν απειλούνται, καλούν φιλικά μικρόβια για βοήθεια. Όταν τα φύλλα ενός φυτού νιώσουν απειλή από ένα παθογόνο μικροοργανισμό, μπορούν να στείλουν σήμα SOS για βοήθεια στις ρίζες, οι οποίες, με τη σειρά τους, ανταποκρίνονται εκκρίνοντας ένα οξύ που μεταφέρει στα φύλλα φιλικά μικρόβια προκειμένου να δώσουν «χείρα βοηθείας» για τη διάσωση των φύλλων.

Η νέα έρευνα επιστημόνων του αμερικανικού πανεπιστημίου του Ντελάγουερ, υπό τον καθηγητή Χαρς Μπάις, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Plant Physiology» (Φυσιολογία Φυτών), καταρρίπτει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα φυτά είναι παθητικοί οργανισμοί στο έλεος των μικροβίων και αποκαλύπτει την ύπαρξη σε αυτά ενός εξελιγμένου συστήματος μεταβίβασης σημάτων, το οποίο αντιστοιχεί στο νευρικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων.

«Τα φυτά είναι πολύ εξυπνότερα από ό,τι νομίζαμε» δήλωσε ο Μπάις, που διευθύνει το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Ντελάγουερ. «Οι άνθρωποι νομίζουν ότι τα φυτά απλώς κάθονται αδρανή, όταν δέχονται επίθεση από ένα επιβλαβές βακτήριο ή μύκητα, όμως ανακαλύψαμε ότι στην πραγματικότητα έχουν τρόπους να αναζητούν εξωτερική βοήθεια». Η ερευνητική ομάδα μελετά τώρα τι ακριβώς είδους είναι το σήμα που, μέσω του αέρα, στέλνει το μολυσμένο φύλλο στη ρίζα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα φυτά αναζητούν μικροβιακή βοήθεια όχι μόνο για λόγους αυτοπροστασίας, αλλά και για να κατακτήσουν νέες περιοχές. «Τα φυτά δεν μπορούν να μετακινηθούν από εκεί που βρίσκονται, έτσι φροντίζουν να προσελκύουν καλούς γείτονες μέσω της χημείας», δήλωσε ο Μπάις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση