Οκτ 28 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ένα μουσείο… να το πιεις στο ποτήρι!

Κάτω από: ΜΟΥΣΕΙΑ

Το κρασί, άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα ήδη από την απώτερη αρχαιότητα, έπρεπε να περιμένει πολύ, για να αποκτήσει σε αυτόν τον τόπο το πρώτο επιστημονικά οργανωμένο Μουσείο Οίνου.

Κι αυτό έγινε μόλις χθες, με τα εγκαίνια του εξαιρετικού Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου, δημιούργημα του Βαγγέλη και της Σόνιας Γεροβασιλείου στις εγκαταστάσεις του αμπελώνα και του οινοποιείου τους στην Επανομή. Τα εγκαίνια τέλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υπογραμμίζοντας με την παρουσία του τη σημασία του γεγονότος.
Ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στο Μουσείο από τη μουσειολόγο Ματούλα Σκαλτσά και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ανοιχτήρια αλλά και τα εργαλεία αμπελουργίας και οινοποιίας, που αποτελούν και τις δύο συλλογές-πυρήνες του Μουσείου. Λίγο παραπάνω στάθηκε στα αμερικανικά ?ανοιχτήρια της ποτοαπαγόρευσης?, στα οποία το τιρμπουσόν είναι κρυμμένο μέσα σε κάποιο αγαλματίδιο, που συχνά είναι μία αστεία και παραπλανητική φιγούρα -ένα από αυτά μάλιστα παριστάνει ένα… φέρετρο με χρονιά γέννησης το 1919, τη χρονιά δηλαδή κατά την οποία επιβλήθηκε η ποτοαπαγόρευση! Ο κ. Παπούλιας στη συνέχεια δοκίμασε το νέο κρασί από την ελληνική ποικιλία μαλαγουζιά με συνοδεία μουσταλευριάς και μουστοκούλουρων, ενώ υπέγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων δηλώνοντας εντυπωσιασμένος και συγκινημένος για την προβολή της Ελλάδας με αυτόν τον τρόπο.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Πάνω από 2.500 είναι τα εκθέματα που παρουσιάζονται στο Μουσείο Οίνου, το οποίο στήθηκε με βάση τις συλλογές του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Χρονικά εκτείνονται από τον 5ο αι. π.Χ. και τη βυζαντινή εποχή ώς το 16ο και 19ο αι., ενώ προέρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη και την Αμερική. Ειδικότερα στα εκθέματα περιλαμβάνονται:
– Σκεύη μεταφοράς και αποθήκευσης του κρασιού (αμφορείς, γυάλινα μπουκάλια).
– Μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ανοιχτηριών στον κόσμο, με περισσότερα από 2.000 σπάνια και ξεχωριστά ανοιχτήρια, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.
– Μία μεγάλη συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης και εμφιάλωσης.
Πέρα από τα υλικά εκθέματα για την πληρέστερη παρουσίαση έχουν επιστρατευτεί ένα πλούσιο εικονογραφικό υλικό, καθώς και στιγμιότυπα από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, που υπενθυμίζουν τη μεγάλη συμμετοχή του κρασιού στη ζωή του ανθρώπου και στις κοινωνικές εκδηλώσεις του και τελετουργίες. Από ένα σύγχρονο μουσείο όμως δεν θα μπορούσε να λείπει και η νέα τεχνολογία: Τρισδιάστατα επιτοίχια ?φαντάσματα? προτείνουν συνδυασμούς φαγητών με κρασιά του αμπελώνα Γεροβασιλείου, ψηφιακές αναπαραστάσεις δείχνουν τον τρόπο χρήσης των διάφορων εργαλείων, ενώ με τις οθόνες αφής ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το ιδιαίτερο αμπελοοινικό λεξιλόγιο. Την έρευνα, την παρουσίαση και όλο το στήσιμο του Μουσείου επιμελήθηκε η ομάδα των καθηγητών του ΑΠΘ Ματούλας Σκαλτσά – Πάνου Τζώνου και των συνεργατών τους.

του Βασίλη Πάγκαλου

www.makthes.gr

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση