Οκτ 22 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Συζήτηση για τα «διεθνή διαζύγια» στο Ευρωκοινοβούλιο

Κάτω από: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Η εισηγήτρια εξήγησε επίσης ότι το οικογενειακό δίκαιο των κρατών-μελών διαφέρει κατά πολύ, βάσει δε της Συνθήκης της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει εναρμόνιση.

Στο ερώτημα σχετικά με το ποιό είναι το Δικαστήριο που έχει τη δικαιοδοσία έκδοσης του διαζυγίου για ένα «διεθνές ζευγάρι», προσπάθησε να απαντήσει χθες το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνοντας με 522 ψήφους υπέρ, 89 κατά και 35 αποχές, την σχετική έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Την έκθεση εισηγήθηκε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής κ. Εβελιν Γκεμπάρτ με σκιώδη εισηγητή τον Κύπριο ευρωβουλευτή κ. Παναγιώτη Δημητρίου (ΔΗΣΥ).Με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου η κ. Γκεμπάρτ εξήγησε ότι στην ΕΕ όλο και περισσότεροι πολίτες διαφορετικής ιθαγένειας παντρεύονται, και όλο και περισσότερα ζευγάρια μετακομίζουν σε άλλο κράτος μέλος. Στη συνέχεια υπάρχουν πολλά διαζύγια (γύρω στις 170.000 διασυνοριακά διαζύγια ετησίως) και όπως έχει αποδειχθεί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα από νομικής πλευράς.

Στόχος επομένως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου είναι να διαμορφωθεί ένας ευρωπαϊκός κανονισμός που να ορίζει «ένα σαφές και πλήρες νομικό πλαίσιο που θα καλύπτει ταυτόχρονα τους κανόνες περί δικαιοδοσίας, αναγνώρισης και εκτέλεσης των αποφάσεων επί θεμάτων γάμου και τους κανόνες περί εφαρμοστέου δικαίου, με την παράλληλη εισαγωγή ενός κάποιου βαθμού αυτονομίας των μερών».

Δύο είναι τα θέματα που ρυθμίζονται με τον προτεινόμενο κανονισμό, εξηγεί ο κ. Δημητρίου: Το θέμα της δικαιοδοσίας και το θέμα του εφαρμοστέου δικαίου για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνος γνώμη των δύο.

Ο «βαθμός αυτονομίας» μεταφράζεται με το γεγονός ότι οι σύζυγοι αποκτούν την ελευθερία να ορίσουν «με κοινή συμφωνία, το αρμόδιο δικαστήριο για τη διαδικασία έκδοσης του διαζυγίου τους».

Παράλληλα όμως, εξηγεί ο κ. Δημητρίου, έχουν αυξηθεί τα «κριτήρια σύνδεσης» του επελεχθέντος δικαστηρίου με τους προσφεύγοντες (κατοικία, εκτέλεση γάμου ή ιθαγένεια του ενός τουλάχιστον).

Επίσης ορίζεται ως προϋπόθεση ότι για ν’ αποδεχθεί την προσφυγή το εν λόγω δικαστήριο, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι και τα δύο μέρη έχουν πλήρη γνώση της νομοθεσίας που ασκεί.

Για την αντιμετώπιση ενός υπάρχοντος σκεπτικισμού σχετικά με το δικαίωμα επιλογής του δικαίου, με τροπολογία που πρότεινε ο κ. Δημητρίου ζητείται να εξετάζεται, εάν οι αποφάσεις είναι σύμφωνες με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και σύμφωνες με την «public policy» που στη νομική γλώσσα σημαίνει σύμφωνα με τα δημόσια ήθη, τη δημόσια τάξη και αντίληψη.

Την αντίθεσή της με την πρόταση της Επιτροπής έχει εκφράσει η Σουηδία, γεγονός που δεν επιτρέπει την υιοθέτηση του κανονισμού για το σύνολο της ΕΕ καθώς για το ζήτημα αυτό απαιτείται ομοφωνία στο Συμβούλιο. Δεδομένου, όμως, ότι τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συμφώνησαν να καταφύγουν στην λεγόμενη «ενισχυμένη συνεργασία», η νομοθετική πρόταση αναμένεται να υιοθετηθεί, αν μη τι άλλο μόνο για αυτά

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση