Οκτ 22 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Στους ρυθμούς του παγκόσμιου Συνεδρίου Ευρυζωνικών Πόλεων βρίσκεται από χθες η πόλη μας

Κάτω από: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στους ρυθμούς του παγκόσμιου Συνεδρίου Ευρυζωνικών Πόλεων βρίσκεται από χθες η πόλη των Τρικάλων καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες του οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι αύριο.

Η έναρξη της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην Αθήνα όπου ο Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης κι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του International Network of E-Communities (INEC) κ. Hans Tijl υπέγραψαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά τη «Διακήρυξη του INEC για τα Ανοικτά Δίκτυα Ελεύθερης Πρόσβασης».

Μέχρι σήμερα τη Διακήρυξη του INEC υπέγραφαν μεμονωμένα πόλεις σε όλο τον κόσμο. Με την πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθίσταται κοινωνός της φιλοσοφίας της διαχείρισης και του σχεδιασμού ανοιχτών ευρυζωνικών δικτύων στις τοπικές κοινωνίες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος κι εκπρόσωποι χωρών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο Ψηφιακών Κοινοτήτων (Broadband cities 2008) το οποίο συνεχίζεται σήμερα στα Τρίκαλα.

Κατά την υπογραφή ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στη σημασία της υπογραφής της Διακήρυξης, ο κ. Hans Tijl τόνισε ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία δικτύων ελεύθερης πρόσβασης στην Ευρώπη, ενώ ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος, επεσήμανε ότι η πληροφορία και η τεχνολογία αποτελούν κοινωνικό αγαθό.

Οι εργασίες του Συνεδρίου μεταφέρθηκαν χθες στην πόλη των Τρικάλων. Στο συνέδριο θα υπάρξει πολυεθνική εκπροσώπηση καθώς σε αυτό θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι μεγάλων πόλεων και παγκόσμιων φορέων. Συνολικά θα συμμετάσχουν περίπου 250 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 100 θα προέρχονται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα χθες στο Πνευματικό Κέντρο του Πολιτιστικού Οργανισμού έγινε επίσημη ενημέρωση για το οπτικό δίκτυο και το απόγευμα το Συνέδριο συνεχίστηκε στο Μύλο Ματσόπουλου.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το επιστημονικό συνέδριο. Στόχος είναι να παρουσιαστεί πως λειτουργούν συνδυασμένα τα συστήματα της τεχνολογίας σε μία μικρομεσαίου μεγέθους πόλη.

Να παρουσιαστεί δηλαδή στην πράξη η εφαρμογή της τηλεπρόνοιας, των ευφυών μεταφορών του ασύρματου δικτύου, της έκδοσης πιστοποιητικών από το Δήμο, την πλοήγηση μέσα στην πόλη κ.α.

Θεματικές ενότητες

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθες:

?           Ευρωπαϊκή στρατηγική και ΕΣΠΑ. Η τελευταία ευκαιρία για τους Ελληνικούς Δήμους.
?           Έξυπνη Ενέργεια, Έξυπνα Κτίρια, Έξυπνες Γεωργικές Λύσεις – Η νέα εποχή της έξυπνης διαβίωσης.
?           Πώς οι Οικολογικές Τεχνολογίες Πληροφορικής και τα έξυπνα δίκτυα διαχείρισης ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προαγωγή της καθημερινής διαβίωσης. Πρότυπα, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και αναχαίτιση της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη.
?           Λευκή Βίβλος της Ε. Ε. Για τη Στρατηγική στον Τομέα της Υγείας, Μαζί για την Υγεία: Μια Στρατηγική Προσέγγιση για την Ε.Ε. 2008-2013.
?           Υποστήριξη δυναμικών συστημάτων υγείας και νέων τεχνολογιών, παροχή καλύτερων και πιο αποδοτικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Να πώς οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών βοηθούν εσάς, τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τα νοσοκομεία σας να φροντίζουν καλύτερα την υγεία σας.
?           Ασύρματα Ευρυζωνικά Δίκτυα και το Κινούμενο Εργατικό Δυναμικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Βελτίωση της Παραγωγικότητας και Διαδραστική Ηλεκτρονική Συμμετοχή των πολιτών.
?           Τηλεδιάσκεψη, παράλληλα με το Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Τρικκαίων, με τους μαθητές 5 χωρών, για το Πρόγραμμα “Comenius”.
?           Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν η ανάλυση κι ο ανασχεδιασμός της επιχειρηματικής διαδικασίας για την ανάπτυξη υποστήριξης της χρήσης ευρυζωνικών υποδομών από αιρετούς αξιωματούχους και τους οικονομικούς συμβούλους τους;
?           Συμμετοχή και Διαφάνεια -Αλληλεπιδραστικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στο να επηρεάζουν την ανοιχτή διακυβέρνηση, τη δημιουργία πολιτικών και τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματούχοι του Δημοσίου χειρίζονται και παρέχουν υπηρεσίες.
?           «Οπτική Ίνα στην πράξη», σε συνεργασία με το Συμβούλιο του FTTH.
?           Η τεχνολογία Οπτικής Ίνας για το σπίτι (FTTH), η πιο πρόσφατη και καλύτερη τεχνολογία σύνδεσης των συνδρομητών με τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, έχει σήμερα τη δυνατότητα να παρέχει ταχύτητες μετάδοσης 20 έως 30 φορές ταχύτερες από ότι οι συνδέσεις dsl με βάση τον χαλκό ή το ενσύρματο μόντεμ.

Νέες κατοικίες κι εγκαταστάσεις εξοπλίζονται με καλώδιο οπτικής ίνας, το οποίο όχι μόνο αποτελεί εξαρχής μια πολύτιμη προσθήκη, αλλά συνεχίζει να κερδίζει αξία καθώς οι νέες τεχνολογίες ανακαλύπτουν τρόπους παροχής περισσότερων υπηρεσιών διαμέσου της πολύ μεγάλης ευρυζωνικότητας που προσφέρει η οπτική ίνα.
?           «Πόλεις που τα κατάφεραν» . Ιστορίες Επιτυχίας. Ποιος τα έχει καταφέρει; Με ποιους όρους; Πώς το κάνουν; Πώς επιβάλλεται η κοινή γνώμη; Ποια είναι η διείσδυση του πλήρους πακέτου υπηρεσιών;
?           «Δημοτικά Επιχειρηματικά Μοντέλα για Δίκτυα Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς: Τρέχουσες και Μελλοντικές Προκλήσεις».
?           Ψηφιακές Κοινωνίες μέσω Ευρυζωνικών-Ασύρματων Επιχειρηματικών Μοντέλων;
?           Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο σχεδιασμό ευρυζωνικών μοντέλων σε τοπικές κοινωνίες;
Είναι ένα δίκτυο πολλαπλών χρήσεων; Είναι μια σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα; Μίσθωση ή συμμετοχή;
Ομάδες παροχών διαδικτυακών υπηρεσιών και διοικητικών στελεχών στον τομέα της πληροφορικής συζητούν τα μοντέλα τους. Πώς μπορούν να βοηθήσουν η κεντρική κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση, με βάση και την εμπειρία των Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα;
?           «Ψηφιακές Κοινωνίες».

Πώς χτίζονται; Ποιος είναι ο κοινωνικός ρόλος των ψηφιακών εφαρμογών; Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση και τι συμβαίνει στις ανερχόμενες κοινωνίες; Πώς μετατρέπεται ο κόσμος σε μια παγκόσμια κοινωνία διαμέσου των ψηφιακών μέσων;

Ποιες είναι οι προκλήσεις, από τη Νέα Ζηλανδία ως τη Γροιλανδία και από την Ιαπωνία ως το Ηνωμένο Βασίλειο; Συζήτηση για τις ανερχόμενες χώρες. Ποιος ο ρόλος των ιδιωτικών εταιρειών διαμέσου της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης; Πώς αλλάζει η δημοκρατία; Πώς οι τεχνολογίες πληροφορικής υποστηρίζουν τα μοντέλα ενεργειακής αποδοτικότητας; Πώς μπορούμε να προάγουμε την επικοινωνία και τη συμμετοχή;

?           «Αειφόρος Διαβίωση: Ο Ευρυζωνικός τρόπος». Ολοκλήρωση υποδομών…, οι Εφαρμογές έχουν σημασία, Οπτική Ίνα για το Σπίτι, Υπηρεσίες για το Σπίτι, η Επικοινωνία ορίζει τα νέα μέσα, συνδεδεμένοι άνθρωποι, συνδεδεμένες πόλεις, συνδεδεμένες κυβερνήσεις, η πρόκληση της ευρυζωνικότητας, το μέλλον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση