Οκτ 20 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Διεθνής διαγωνισμός για αναδάσωση της Πάρνηθας

Κάτω από: Οικολογικά

Στόχος η φύτευση 120.000 δενδρυλλίων. Πέρυσι φυτεύθηκαν 57.000 δέντρα, που κάλυψαν το 1,6% των καμένων. Φυτώριο και από το Δασαρχείο με 300.000 φυτά

Η Πάρνηθα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της από την καταστροφική πυρκαγιά του περσινού Ιουνίου.

Ο διεθνής διαγωνισμός για μια συστηματική αναδάσωση, που είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Νοεμβρίου.

Η δυσαρέσκεια σε όλους διάχυτη, καθώς το ελατοδάσος, στη μορφή που το απολαμβάναμε πριν τη φωτιά θα ξαναβρεθεί τουλάχιστον έπειτα από 150 με 200 χρόνια. Για να συμβεί όμως αυτό, έστω και τότε, θα πρέπει να συνεχιστούν κανονικά οι απαιτούμενες ενέργειες με αναδασώσεις και έργα παρεμβάσεων.

Παρά το γεγονός ότι πέρυσι τα κρατικά φυτώρια είχαν εγκαταλειφθεί και δεν υπήρχαν φυτά, βρέθηκαν 57.000 από τη Βυτίνα, την Αλίαρτο και την Αμυγδαλέζα και αναδασώθηκε το 1,6% της καμένης έκτασης, ενώ το δασαρχείο Πάρνηθας δημιούργησε το δικό του φυτώριο με 300.000 φυτά, έτσι ώστε σε τρία χρόνια που θα έχουν μεγαλώσει 2-3 πόντους να υπάρχει η δυνατότητα για μεγαλύτερο αριθμό φυτεύσεων.

«Μέχρι τον Μάρτη είχαν φυτευτεί γύρω στα 57.000 φυτά ελάτης, μαύρης πεύκης και μικρός αριθμός δρυός, πλατάνια και ιτιές. Για φέτος έχει ετοιμαστεί ο διεθνής διαγωνισμός που θα γίνει τέλος Νοεμβρίου για τη φύτευση άλλων 120.000 δενδρυλλίων και ο προϋπολογισμός του θα είναι περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη φύτευση ήταν ενθαρρυντική. Το 95% όσων φυτεύτηκαν πέρυσι απέδωσε, αφού δεν ξεράθηκαν, αλλά μετά την τριετία θα πρέπει να περιμένουμε για πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση