Οκτ 19 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Το «πάντρεμα» της παραδοσιακής οινοποίησης με τις τεχνολογίες

Κάτω από: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στη Σιάτιστα του Νομού Κοζάνης, η παραδοσιακή οινοποιία συναντά τις σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής κρασιού. Δύο χώροι επισκέψιμοι – ένα κελάρι 180 χρόνων και ένα καινούριο οινοποιείο – προσφέρουν στους επισκέπτες της περιοχής την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη διαδικασία παραγωγής του ονομαστού λιαστού κρασιού Σιάτιστας.
Ο λόγος για το παραδοσιακό κατώι το «Κελάρι του Ταπνού» και το οινοποιείο «Δύο Φίλοι», δύο χώροι άμεσα συνδεδεμένοι μεταξύ τους, καθώς μέσα στον πρώτο γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας του δεύτερου.
«”Το κελάρι του Ταπνού”, δημιούργησε πριν από 180 χρόνια ο προπάππος μου. Ταπνός ήταν το παρατσούκλι του, καθώς ήταν άνθρωπος ταπεινός», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γεωργία Γκουτζιαμάνη, που το 2002, μέσω της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader+, προχώρησε στην ανακαίνιση του κελαριού, ώστε αυτό να γίνει επισκέψιμο.
Για πολλά χρόνια, το λιαστό κρασί Σιάτιστας παραγόταν σε μικρές μονάδες οινοποίησης, που φιλοξενούνταν στα υπόγεια των σπιτιών. Από το πρώτο δεκαήμερο κάθε Οκτώβρη, και για περίπου δύο μήνες, ο ήλιος μάραινε τα μαύρα μοσχοστάφυλα και όταν οι ρώγες σταφίδιαζαν ρίχνονταν στο πατητήρι, μία ξύλινη σκαφίδα. Ο μούστος έμπαινε σε κρεμαστό σακούλι από μαλλί γίδας και από εκεί έσταζε σταγόνα-σταγόνα το κρασί. Στη συνέχεια παλαιωνόταν, για τουλάχιστον έξι χρόνια, σε βαρέλια, με μαγιά, μία μικρή ποσότητα κρασιού από προηγούμενη σοδειά.
Ένας από τους επισκέπτες του κελαριού του Ταπνού ήταν και ο Γιάννης Μπουτάρης, από τους πιο αναγνωρίσιμους Έλληνες οινοποιούς.
Από τη συνάντηση του με την κα Γκουτζιαμάνη και το σύζυγό της, Γιάννη Πολύζο, γεννήθηκε μία φιλία αλλά και η ιδέα για τη δημιουργία ενός νέου οινοποιείου για το παραδοσιακό λιαστό κρασί της Σιάτιστας.
Το σχέδιο προχώρησε και τον Ιούνιο του 2007 δημιουργήθηκε το οινοποιείο «Δύο Φίλοι». Η επένδυση άγγιξε τις 400.000 ευρώ. Συγχρηματοδοτήθηκε από την κοινοτική πρωτοβουλία Leader+.
Το οινοποιείο θα εγκαινιάσει αύριο το απόγευμα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης, ενώ θα ακολουθήσει παραδοσιακό σιατιστινό γλέντι.

Η ΕΡΕΥΝΑ 19 Οκτωβρίου 2008

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση