Οκτ 18 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Θεός μας το χρήμα και η ύλη; (μέγα πείραμα)

Κάτω από: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Καυτή παγκόσμια επικαιρότητα
Του Απόστολου Κατσάνου,

Αφιερωμένο στη νεότητα και στη μνήμη της κόρης μου ( Ο συνταξιούχος συνάδελφος έχασε εντελώς άδικα την φοιτήτρια κόρη του σε ένοπλη ληστεία τράπεζας στη Θεσ/νίκη)

Η πολιτική ανικανότητα και πάλι στο προσκήνιο (Σεπτέμβριος 2008), ανίσχυρη να παρακολουθήσει, να προλάβει και να δώσει λύσεις στην προβληματική ροή της ζωής μας και αγχωμένη τώρα, στις μέρες μας, «τρέχει» για να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» τόσο στη χώρα μας, όσο και κυρίως διεθνώς (ΗΠΑ, υπερδύναμη και αλλού), όπου η οικονομία περνά μεγάλη κρίση με κίνδυνο να καταρρεύσει και παγκόσμια και να θρυμματιστεί ο βασικός άξονας της ζωής μας, με αποτέλεσμα η φτώχεια όπου υπάρχει να γίνει μεγαλύτερη και να επεκταθεί παντού με όλες τις οδυνηρές συνέπειές της.
Αιτία για τα παραπάνω σύμφωνα και με τα ΜΜΕ ο «τζόγος» ο μεγάλος, δηλαδή ο τρόπος απόκτησης υπερβολικού χρήματος. Το χρήμα, λοιπόν, το συσσωρευμένο δεν κάνει απλώς τη μεγάλη ζημιά, αλλά το πολύ μεγάλο κακό με τα φαινόμενα της διαφθοράς, της συμφοράς και της τραγωδίας συνεχώς μπροστά μας. Γιατί; Τι είναι λοιπόν το χρήμα; Έχει τόση δύναμη από τη μια μεριά λατρευτική (Θεός) και από την άλλη φονική (σατανάς); Όχι! Ασφαλώς όχι. Για όλα αυτά φταίμε εμείς οι άνθρωποι, όχι όλοι, αλλά μια αχαλίνωτη, αδυσώπητη και αρρωστημένη «ανθρώπινη μερίδα» που βασανίζει ολόκληρο τον κόσμο?
Όμως, αν σκεφτούμε όλοι μας καλά και σωστά, θα αντιληφθούμε (ακόμη και οι πιο απλοί πολίτες) ότι το χρήμα είναι στη ζωή μας απλώς ένα μέσο συναλλαγής, ένα αντικείμενο (χαρτί μετάλλο), που το χρησιμοποιούμε (αρχαίο ρήμα χρη) για τις καθημερινές μας ανάγκες, όπως τροφή, ένδυση, υπηρεσίες κλπ? Αν ανατρέξουμε στην αρχαιότητα θα δούμε ότι οι άνθρωποι εκείνων των πιο παλαιών εποχών με τρόπο πολύ απλό και ανθρώπινο, για να καλύψουν και ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους ατομικές και οικογενειακές προέβαιναν σε ανταλλαγές προϊόντων, δηλαδή σε μια οικονομική δοσοληψία, δίνοντας τα προϊόντα που αυτοί είχαν και λαμβάνοντας από τους συνανθρώπους τους εκείνα που τους έλειπαν. Κάτι ανάλογο δυστυχώς και ευτυχώς γινόταν στις αγροτικές κυρίως περιοχές της χώρας μας κατά την περίοδο της κατοχής (προ του 1945). Την ζήσαμε εμείς οι παλαιότεροι πεντάχρονα παιδιά τότε, βλέποντας τους γονείς μας να δίνουν στους επισκέπτες στα χωριά μας, κυρίως Αθηναίους που υπέφεραν από την πείνα, αγροτικά προϊόντα (σιτάρι, καλαμπόκι κλπ) και να παίρνουν αυτά που στερούμασταν, όπως ενδύματα, υποδήματα και άλλα? Και ξαναγυρίζοντας στους αρχαίους χρόνους, όπου η πρόοδος και ο πολιτισμός είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους, οι τότε πρόγονοί μας για να διευκολυνθούν στις συναλλαγές τους κατασκεύασαν αντικείμενα κυρίως μεταλλικά (οβολός, αττική δραχμή κ.α.). Αργότερα στην αναπτυσσόμενη Ευρώπη χρησιμοποιούσαν το φράγκο και για μεγαλύτερη διευκόλυνση σε Ευρώπη ? Αμερική (ΗΠΑ) έκοψαν τα χαρτονομίσματα?.
Έτσι, λοιπόν, απλά βρήκαν και χρησιμοποιούσαν οι παλαιοί συνάνθρωποί μας, το χρήμα το οποίο δυστυχώς, με την πάροδο των χρόνων επέδρασε καταλυτικά στις ανθρώπινες κοινωνίες με τις σχετικές και προσωρινές διευκολύνσεις και ανέσεις, αλλά και με τους φοβερούς και αμέτρητους κινδύνους, συμφορές και καταστροφές. Πόσο αλήθεια αίμα, πόσες συγκρούσεις, πόλεμοι και τραγωδίες με κύριο αυτό το χρήμα!… Και για όλα αυτά δεν φταίει μόνο ο άνθρωπος που δεν κατάλαβε τη σωστή σημασία του χρήματος, αλλά πρωτίστως φταίει η υπεύθυνη πολιτική, η οποία όχι μόνο δεν προστάτεψε και δεν μύησε, αλλά διαβρώθηκε και η ίδια απ? αυτό (χρήμα)?
Στο σημείο όμως αυτό ας μας επιτραπεί να αναφερθούμε σε ένα προσωπικό τραγικό συμβάν με αίτιο τα παραπάνω (χρήμα, πολιτική), αφού εξάλλου δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τότε, σημαίνων αριθμός που μας οδηγεί και φυσικά με τη θέλησή μας, σε ένα είδος πνευματικού μνημόσυνου.
Πρόκειται για τη στυγερή δολοφονία της εικοσάχρονης κόρης του γράφοντος (Βασιλικής Κατσάνου) τον Οκτώβριο του 1998 σε ληστεία σε Τράπεζα της Θεσσαλονίκης από δύο αδίστακτους νέους «ανθρώπους» που προτίμησαν να αφαιρέσουν τη ζωή από μια νεαρή ύπαρξη (κόρη) για να φύγουν αυτοί ανενόχλητοι αγκαλιάζοντας το «μπόλικο» χάρτινο χρήμα που πήραν από την Τράπεζα. Για το βρώμικο, λοιπόν, χρήμα το συσσωρευμένο και χωρίς την πολιτική προστασία ? η αστυνομία εγκληματικά απούσα ? έφυγε από την επίγεια ζωή πολύ πρόωρα, εντελώς απρόσμενα και τελείως άδικα μια νέα ζωή γεμάτη με αρετές, ικανότητες και όνειρα να προσφέρει στη ζωή, γιατί ήταν άριστη και στα γράμματα και στη ζωή? Εξακολουθεί να είναι μεγάλος ο πόνος σ? ολόκληρη την οικογένειά της, η οποία σε λίγες μέρες θα τελέσει και το θρησκευτικό μνημόσυνο, όπως γίνεται κάθε χρόνο.
Και συνεχίζοντας το θέμα μας, πρέπει να τονίσουμε πως δεν μας έφταναν τα τόσα δεινά και οδυνηρά τα σχετικά (ως προηγουμένως) με την οικονομία και το χρήμα (παγκόσμια οικονομική κρίση ? φτώχεια ? εξαθλίωση ? διαφθορά ? θάνατοι), έχουμε στις μέρες μας και το «μέγα πείραμα του αιώνα». Κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο (φυσικοί, χημικοί, πυρηνικοί κ.α.) έχουν συγκεντρωθεί σε μια μεγάλη αίθουσα στη δυτική Ευρώπη και επί δέκα χρόνια θα πειραματίζονται πάνω στην ύλη για να βρουν το? DNA του Σύμπαντος (γέννησή του). Μα ασχολήθηκαν και πριν (σύμφωνα με τα ΜΜΕ) με το ίδιο θέμα, τον περασμένο Αύγουστο και χειμώνα, και το μόνο σημαντικό που βρήκαν και στάθηκαν με έκπληξη και θαυμασμό απέναντί του ήταν ένα πολύ μικρό αντικείμενο από την ύλη που δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν τι ήταν και τι σήμαινε αυτό και έτσι αναγκάστηκαν να το ονομάσουν «σωματίδιο του Θεού». Τώρα τι θα επιδιώξουν ψάχνοντας συνεχώς στην ύλη; Τη θεοποίησή της; Η ύλη θεός μας; Βέβαια αυτοί είναι οι ειδικοί και αυτοί ξέρουν?
Όμως ο απλός πολίτης και το μεγάλο θρησκευόμενο πλήθος αγωνιά και διερωτάται: Τι θα μας παρουσιάσουν άραγε αυτοί οι «μεγάλοι»; Θα διατηρηθεί αυτή η ομορφιά του έναστρου ουρανού με τα οράματα για μια άλλη αιώνια ζωή με παραδείσους κλπ. ή θα επέλθει μια υλική ισοπέδωση των πάντων; Με άλλα λόγια, αυτό το μέγα πείραμα του αιώνα μας θα μας φέρει καλύτερη ζωή με ωραιότητα ή θα μας οδηγήσει σε μια υλική «χωματερή πραγματικότητα»; Και ολοκληρώνει ο απλός πολίτης: Γιατί αυτοί οι σπουδαίοι επιστήμονες δεν ασχολούνται πρώτα με τα καυτά και επείγοντα προβλήματα του δικού μας κόσμου (σωτηρία του πλανήτη μας, όμορφο και υγιεινό περιβάλλον, αντιμετώπιση φτώχειας ? οικονομικής κρίσης, νέες πηγές ενέργειας κλπ) και με το σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας και λόγω της ειδικότητάς τους να φροντίσουν ώστε να μην είναι τόσο επιβλαβής η τεχνολογία που τείνει επί των ημερών μας να γίνει παιδοκτονία (κινητά τηλέφωνα από μικρά παιδιά και καθηλωμένα παιδιά και νεολαία για ατέλειωτες ώρες μπροστά στους υπολογιστές ? διαδίκτυο ξεχνώντας ή μη γνωρίζοντας τι είναι περίπατος, αλάνα, παιχνίδι). Βέβαια για τούτα υπαίτιοι είναι η πολιτεία, οικογένεια, παιδεία με τις οποίες πρέπει να συνεργάζονται αυτοί οι επιστήμονες ενημερώνοντάς τους?.
Ύστερα, λοιπόν, από όλα τα προηγούμενα αναζητείται μια κάποια λύση που θα τη δώσει η υπεύθυνη και σωστή πολιτική και όπως σήμερα εξελίχτηκαν τα πράγματα τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς μόνο οι συνασπισμοί πολιτικών κομμάτων και οι συνεργάτες κρατών και το νέο αίμα από άνδρες και γυναίκες με σωστό, ικανό και μορφωμένο «προφίλ» μπορούν να βρουν τη λύση?
Και τελειώνοντας πρέπει να καλέσουμε τη νεότητα αγόρια και κορίτσια το ίδιο, στα οποία είναι αφιερωμένο τούτο το κείμενο, να ενδιαφερθούν περισσότερο για την πολιτική, να μορφωθούν σωστά και ανθρώπινα και, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, να μπουν στην πολιτική διαφοροποιημένα από πολλούς σημερινούς πολιτικούς και έχοντας υπόψη τη γνωστή αλλά μεγάλη ρήση: «Το χρήμα πολλοί εμίσησαν την δόξαν ουδείς»?.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση