Οκτ 18 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Εκρηκτική η κατάσταση στις φυλακές Επιστολή διαμαρτυρίας από 23 φυλακές

Κάτω από: Διαμαρτυρίες

Αποθήκες ανθρώπων, κολαστήρια, φυλακές ή απλά για το υπουργείο Δικαιοσύνης «Σωφρονιστικά Καταστήματα».
Μόνο που σε αυτά τα καταστήματα η κατάσταση δεν πάει άλλο. Έτσι, κρατούμενοι από εικοσιτρία «σωφρονιστικά καταστήματα», δηλώνουν ότι δεν πάει άλλο. Και δίνουν «προθεσμία» στο υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να καταστήσει την κατάσταση στις φυλακές στοιχειωδώς ανθρώπινη. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε πανελλαδική απεργία πείνας.
Τι ζητούν οι κρατούμενοι; Τα αυτονόητα. Ιατρική κάλυψη, σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης, ώστε να μη χάνεται χρόνος και μαζί με το χρόνο και ανθρώπινες ζωές, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να εξανθρωπιστεί το επισκεπτήριο, μήπως και εξανθρωπιστούν οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές.
Επιστολή
Οι κρατούμενοι των 23 καταστημάτων έχουν αποστείλει επιστολή στα πολιτικά κόμματα, στον υπουργό Δικαιοσύνης, σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.
Η επιστολή είναι εξασέλιδη. Τα αιτήματά τους καταλαμβάνουν τις 4 από τις 6 σελίδες. Όλα όσα ζητούν δεν είναι δύσκολα να γίνουν. Γι? αυτό και ζητούν από τον υπουργό να υπάρξει έμπρακτη απάντηση στα αιτήματά τους μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα κατέλθουν σε μαζική απεργία πείνας.
Μεταξύ των αιτημάτων τους ξεχωρίζουν τα εξής:
1. Την ιατρική κάλυψη των φυλακών σε 24ωρη βάση, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για την ζωή, των χρονίως, σοβαρά πασχόντων και υπερηλίκων κρατουμένων.
2. Να εγκατασταθεί σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης και επικοινωνίας μεταξύ κελιών και θαλάμων με τα φυλάκια εσωτερικής φρουράς και να μειωθούν οι προσχηματικές δήθεν γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη επέμβαση σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών, γεγονός που θα αποβεί σωτήριο και θα περιορίσει δραστικά τον αριθμό των θανάτων μέσα στις φυλακές.
3. Οι μεταφορές των βαρέως ασθενούντων, στα νοσοκομεία να γίνονται με ασθενοφόρα, και όχι με υπηρεσιακά τζιπ και δεμένοι πισθάγκωνα.
4. Να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές στους χώρους υγιεινής (λουτρά -τουαλέτες) ώστε αυτοί να γίνουν προσπελάσιμοι στους υπερήλικες, τους ασθενείς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
5. Να εξανθρωπιστεί το επισκεπτήριο των κρατουμένων με τις συζύγους των και τα τέκνα των με διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού του «ελεύθερου επισκεπτηρίου» σε ΚΛΕΙΣΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΩΡΟ.
6. Να εξοπλιστούν οι φυλακές με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα ανίχνευσης των απαγορευμένων ουσιών (ναρκωτικά κλπ), ώστε να σταματήσουν οι εξευτελιστικές μέθοδοι έρευνας που προσβάλλουν βάναυσα την* προσωπικότητά μας και οι οποίες έχουν για μας και τις οικογένειες μας και μεγάλο οικονομικό κόστος, αφού οι εντεταλμένοι για τις έρευνα υπάλληλοι προβαίνουν σε καταστροφές μέχρι βανδαλισμούς, προκαλώντας ζημιές στα ατομικά μας είδη (ρουχισμό κλπ).
7. Παράλληλα η κράτηση των θυμάτων -χρηστών ναρκωτικών ουσιών, να γίνεται σε ειδικά κέντρα παροχής ουσιαστικής επιστημονικής βοήθειας με σκοπό την απεξάρτηση και θεραπεία, ώστε και εκείνοι να ωφελούνται ουσιαστικά και στους υπόλοιπους να αποδοθούν τα προσχηματικά περικομμένα δικαιώματα.
8. Την προνοιακή υποστήριξη των οικονομικά αδυνάτων κρατουμένων, για την κάλυψη ιδιωτικών αναγκών (αναλώσιμα, είδη ατομικής υγιεινής, έξοδα επικοινωνίας με τους οικείους των κλπ).
Είναι ορισμένα μόνο από τα 43 συνολικά αιτήματα που θέτουν οι κρατούμενοι των φυλακών, Αλικαρνασού, Αυλώνα, Γρεβενών, Δομοκού, Ελαιώνα, Διαβατών, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Κορυδαλλού, Δ.Φ., Ψ.Κ., ΚΑΥΦ, Γυναικών, Κορίνθου, Κω, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαλανδρίνου, Ναυπλίου, Νεάπολης, Πατρών, Τρικάλων, Χαλκίδος, Χανίων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση