Οκτ 16 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Μια Βοσκοπούλα Αγάπησε…

Κάτω από: ΤΕΧΝΕΣ

«Κι ίντα δεν κάνει ο έρωτας / σε μια καρδιά που ορίζει / σαν την νικήσει ούτε καλό / ούτε πρεπό γνωρίζει»

Στίχους από τρία λογοτεχνικά αριστουργήματα της αναγεννησιακής Κρήτης, τον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου, την «Ερωφίλη» του Χορτάτση και τη «Βοσκοπούλα» ανωνύμου ενώνει μελωδικά με το μαντολίνο του και τραγουδάει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στην τελευταία του δισκογραφική δουλειά «Ποια πάθη από τον έρωντα» (Λύρα).

«Η Αρετούσα, η Ερωφίλη, η βοσκοπούλα. Γυναίκες απόλυτες στο αίσθημά τους, έστω κι αν οι δύο πρώτες καταπιέζονται από αυταρχικούς πατεράδες-βασιλιάδες, κι η μία φυλακίζεται κι η άλλη αυτοκτονεί. Η τρίτη έχει τη συμπαράσταση του βοσκού πατέρα της αλλά η μοίρα της παίζει άσχημο παιχνίδι», λέει ο Λουδοβίκος. Και προσθέτει: «Ο έρωτας στην Κρήτη ήταν πάντα μια βασανισμένη ιστορία γεμάτη απαγορεύσεις. Η τιμή της οικογένειας είχε ταυτιστεί με το αν η κόρη θα αψηφίσει και θ’ ακολουθήσει τον έρωτά της. Το “κλέψιμο” και η παντρειά στη συνέχεια ήταν η μόνη διέξοδος για τους ερωτευμένους».

– «Μ’ αν είναι και ο έρωντας σε θέλει / μαζί με τη χολή κερνάει το μέλι» λες σ’ ένα από τρία εμβόλιμα τραγούδια σου στον δίσκο. Γλύκα και πόνος. «Δεν γίνεται αλλιώς. Για να μπούμε βαθιά στο ερωτικό αίσθημα θα πρέπει να πατήσουμε ξυπόλυτοι στα αγκάθια. Προχωράς έρημος, τρομαγμένος, μοναχός, όπως λέει ο Ρίλκε. Στον έρωτα οφείλουμε να είμαστε πάντα αδιάβαστοι. Και να θυμόμαστε ότι μιλάει σε πρώτο ενικό».

Το καινούργιο CD είναι διπλό: το ένα περιλαμβάνει τα τρία μελοποιημένα έργα της κρητικής Αναγέννησης με τον Λουδοβίκο να τον συνοδεύουν η Ελένη Βουγιουκλή, η Λίλιαν Τσατσαρώνη και 14 μουσικοί (ενορχήστρωση του Γιώργου Παυλάκου). Το άλλο έχει δέκα ορχηστρικές παραλλαγές σε γνωστά τραγούδια του κρητικού τροβαδούρου σε διασκευή-ενορχήστρωση Δημήτρη Οικονομάκη.

Στη χθεσινή παρουσίαση του δίσκου στον «Ιανό» μίλησαν: η Ευανθία Ρεμπούτσικα («φαντάζομαι τον Λουδοβίκο να φοράει τη μπέρτα του Ελ Γκρέκο και να τραγουδάει στα σκαλιά ενός παλατιού»). Ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας («η σιγόφωνη, ψιθυριστή μουσική του είναι σαν τον φλοίσβο της θάλασσας που περνάει στο σώμα και μας χαλαρώνει»). Ο Ηλίας Ανδριόπουλος («ένας βαθιά λυρικός καλλιτέχνης που με τρόπο χαμηλόφωνο αγγίζει τα πιο λεπτά μας συναισθήματα»). Ο πανεπιστημιακός Γιώργος Γραμματικάκης («η μελωδική του ματιά στον Ερωτόκριτο και στην Ερωφίλη φτάνει στα βάθη της ερωτικής μας ψυχής»). Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής («ένας αρχετυπικός κελαηδιστής απέναντι στον σύγχρονο ηλεκτρονικό μεσαίωνα»).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 16/10/2008

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση